Ma még hőségriadó van, de keddre már teljesen más miatt adtak ki figyelmeztetést a meteorológusok

2022. július 25. - 11:40 | Régió

Hétfőn is nagyon meleg lesz az ország nagy részén – figyelmeztetett honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ),  első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki a magas hőmérsékletek miatt.

Ma még hőségriadó van, de keddre már teljesen más miatt adtak ki figyelmeztetést a meteorológusok
Fotó: TASR - illusztráció

Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megye egy részén hétfőn 35 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ezeken a területeken másodfokú figyelmeztetés van érvényben. „A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az egészségre, és tüzek kialakulásához vezethet" - közölték a meteorológusok.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Besztercebánya és Trencsén megye szinte egész kerületére, valamint a Nagytapolcsányi, az Aranyosmaróti, a Pöstyéni, a Nagymihályi, a Rozsnyói, a Szobránci és a Tőketerebesi járásra. A hőmérséklet elérheti a 33-34 Celsius-fokot.

Kedden viszont fordul a kocka: az előrejelzés szerint zivatarokkal és csapadékkal érkezik meg a lehűlés. A reggel várhatóan már csak 26-27 Celsius-fokig melegszik fel a levegő, majd a délelőtti órákban várhatóan megérkeznek a zivatarok – csapadékkal és széllel. A nap hátralévő részében is számíthatunk némi csapadékra, és egész nap hűvösebb marad, legfeljebb 20-22 Celsius-fokot mérhetünk. A meteorológiai szolgálat elsőfokú viharriasztás adott ki keddre az egész országra vonatkozóan.


(TASR/para)