Ma megint utcára vonulnak és Kaliňák fejét követelik a diákok!

A harmadik korrupcióellenes menet a Hviezdoslav térről indul délután 17 órától.

Ma megint utcára vonulnak és Kaliňák fejét követelik a diákok!
Fotó: TASR

A tüntetést középiskolás és főiskolás diákok szervezik, de támogatják a tanári és tudományos környezetben tevékenykedő civil aktivisták is.

A diákok felhívták mindenki figyelmét, hogy a hétfői tüntetésre hozzák el a petíciójukat támogató aláírásokat tartalmazó íveket. Petíciójukkal Robert Kaliňák, a speciális ügyész, illetve az Országos Rendőrkapitányság vezetőjének fejét követelik, emellett a Gorilla-ügy tüzetes kivizsgálását és követeléseik prezentálásának lehetőségét a parlamentben.

Becslések szerint a petíciót mostanáig mintegy 70 ezren írták alá. A mai tüntetés kapcsán létrehozott Facebook-eseménynél kb. 3700-an jelezték részvételüket. Ezzel egyidejűleg a prágai szlovák nagykövetségnél is demonstrációt tartanak.

Az ellenzéki pártok összegyűjtötték a szükséges aláírásokat ahhoz, hogy összehívják a parlament rendkívüli ülését, és ezen ismét napirendre kerüljön Robert Kaliňák leváltása. Ha ezt megteszik, Andrej Danko (SNS), házelnöknek egy hete lesz arra, hogy összehívja az ülést, tehát még szeptember végén vagy október elején ismét a parlamentben ekézhetik a belügyminisztert.

(TASR/SME)