"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük" – beiktatták Joe Bident az Egyesült Államok elnökének

2021. január 20. - 18:00 | Külföld

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük" – beiktatták Joe Bident az Egyesült Államok elnökének
Fotó: LEX WONG/GETTY IMAGES/AFP

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében.


A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte. Az amerikai himnuszt Lady Gaga adta elő.


"Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük" - mondta beiktatási beszédében Joe Biden.

Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny - húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva. A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség - tette hozzá.

A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség - jegyezte meg. "Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem népünket, egyesítsem nemzetünket" - nyomatékosította Biden.

Megígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és ugyanolyan elszántsággal küzd azokért, akik nem támogatják, mint azokért, akik igen. "Egységre van szükség, hogy felvegyük a harcot az ellenségeinkkel: a dühvel, a keserűséggel, a gyűlölettel, a szélsőségességgel, a törvénytelenséggel, az erőszakkal, a betegséggel, a munkanélküliséggel és a reménytelenséggel" - hangoztatta.

Beszédében Biden kitért a koronavírus-járvány okozta nehézségekre is, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mondjanak egy néma imát azért 400 ezer emberért, akik életüket vesztették a vírus okozta Covid-19 betegségben.

A nemzetközi közösségnek az elnök azt üzente: véget vet elődje - a republikánus párti Donald Trump - elszigetelődésre törekvő politikájának, és vezetése alatt Amerika újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve kivegye a részét a globális problémák megoldásából.

Helyreállítjuk a más nemzetekkel kötött szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira - ígérte beiktatási beszédében.

Amerika nem puszta erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével - tette hozzá. "Erős, megbízható partner leszünk a békében, a fejlődésben és a biztonságban" - mondta.

Biden jelezte: vezetése alatt Washington újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve vegye ki a részét a globális problémák megoldásából. Amerika nem csak erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével is - tette hozzá.

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét is. Kamala Harris - a hagyományoktól eltérően - Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíráját kérte fel az esketésre.


Kamal Harrist a Capitolium ostromának hőseként tisztelt rendőr, Eugene Goodman kísérte a beiktatásra, aki azzal vált híressé, hogy egyedül szállt szembe a kongresszus épületét megtámadó tömeggel, elcsalva őket a szenátusi teremtől.


Joe Biden megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követte Harris eskütételét. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.


(MTI/24.hu)