Ma van a költészet napja

1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján tartják Magyarországon és határon túl a költészet napját.

Ma van a költészet napja
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is.

A költészet napján minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, koszorúzásokkal, közös versmondásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal, színházi előadással, rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra előtt Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein.

Szinte minden magyar településen rendeznek költészetet népszerűsítő programokat: irodalmi esteket, felolvasást, szavalóversenyeket, versíró pályázatot, versmondó találkozót, slam poetry eseményeket.

A nemzetközi kezdeményezésekhez hasonlóan ezen a napon Magyarországon több város kávézóiban lehet verssel fizetni, bárki beviheti kedves versét, akár saját szerzeményét is.

A költészet napja emlékezetes eseményeként 2010-ben Miskolc-Lillafüreden 760, főként középiskolás diák egyszerre szavalta el József Attila Óda című versét, 2012-ben Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész vezetésével Sárváron mintegy nyolcszáz diák mondta el egyszerre Nagy László Ki viszi át a szerelmet? című versét. 2013-ban pedig versmondási rekordot döntöttek Nyíregyházán, csaknem kétezren adták elő egyszerre Váci Mihály Én szőke városom című versét.

Idén tizennyolcadik alkalommal jelenik meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában Az év versei antológia, amely mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb verseiből nyújt sokoldalú válogatást. A kötetben 101 költő szerepel, a legidősebb az idén 92 esztendős Tornai József, a legfiatalabb a 29 éves kárpátaljai Marcsák Gergely. A kötet élő bemutatója az idén kilencedik alkalommal megszervezett Versmaraton lesz: április 11-én a szerzők közül mintegy százan tizenkét órán át, egymást váltva olvassák fel verseiket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a közmédia csatornáin. Az előző évekhez képest több új elemmel is bővül a program: az Egyetem téren például nagyméretű LED-falon, a PIM udvarán pedig kivetítőn lehet követni a felolvasásokat.

A Versmaraton kísérőrendezvényeként ismét kiírták a HangHordozók című pályázatot, amelyre Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers megzenésítésével lehetett jelentkezni. Ennek döntője az A38 hajón lesz május 4-én, ahol a legjobb pályázókat a zsűri személyesen is meghallgatja majd.

Az ünnep alkalmából Szaval a suli címmel diákok, osztályok, iskolák számára is hirdettek pályázatot, amelyre Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers csoportos elszavalásával jelentkezhettek az indulók. A pályázat nyertese a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Versmaraton keretében április 11-én előadhatja a produkciót.

Az idén is megrendezik a Versünnep Fesztivált, amely 2019-ben a 90 éve született Kányádi Sándorra, a 40 éve elhunyt Örkény Istvánra, a 70 éve született Nagy Gáspárra, a 170 éve elhunyt Petőfi Sándorra és Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezik. A hivatásos előadók és művészeti egyetemek, szakirányú intézmények hallgatói vers- és prózamondás, énekelt és megzenésített vers, film- vagy képzőművészeti alkotás, és idén először slam poetry kategóriában mérhetik majd össze tudásukat. A döntő április 14-én lesz a budapesti Nemzeti Színházban.

Az ünnep napján a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Sebő-együttes ingyenes koncertjével és tematikus irodalmi sétákkal várja az érdeklődőket Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

(MTI)