Macron: "Együtt újjá fogjuk építeni Notre Dame-ot!"

Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat - ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrális előtti téren újságíróknak.

Macron: "Együtt újjá fogjuk építeni Notre Dame-ot!"
Emmanuel Macron (Fotó: TASR/AP)

"A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma"

- fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött Emmanuel Macron az újságíróknak a még lángoló épület előtt. Mint mondta, a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

"A Notre Dame ég, és tudom, milyen fájdalmat érez sok francia. Ma éjjel azonban a reményről is szeretnék beszélni" - mondta.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ "legnagyobb tehetségeinek" segítségét is.

"Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, megépítettük és évszázadokon át bővítettük és szépítettük. Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni"

- mondta Macron.

A francia elnök valódi tragédiának nevezte a tüzet, köszönetet mondott a tűzoltó szolgálatoknak, amelyek folytatják a harcot a lángokkal, egyben dicsérte szakértelmüket.

A két fő torony, és a kőből készült fő szerkezet megmenekült

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, és akkor azt közölték: sikerült megmenteni a székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

(MTI)