Macron korlátozásokkal akadályozná meg, hogy a franciák külföldön síeljenek az ünnepek alatt

2020. december 2. - 07:04 | Külföld

Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, Emmanuel Macron francia államfő korlátozó intézkedéseket helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni.

Macron korlátozásokkal akadályozná meg, hogy a franciák külföldön síeljenek az ünnepek alatt
Fotó: AP

"Vannak országok, ahol a sípályák már kinyitottak, ezért ellenőrzések lesznek, hogy megakadályozzuk a franciák odautazását, és azért is, hogy ne alakuljon ki egyenlőtlen helyzet a franciaországi síparadicsomok számára"

- mondta a francia elnök.

Jelezte: megérti a sípályákon dolgozók aggodalmait, amiért a sífelvonók egyelőre nem működhetnek, amint kedvezőbben alakul a járvány, a hegyvidéki turizmus januárban a lehető leghamarabb újraindulhat.

A kormány döntése értelmében az általános karantén december 15-i feloldása után a francia síparadicsomok szálláshelyei az év végi ünnepek idején fogadhatnak vendégeket, de a sífelvonók nem működhetnek és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki.

Emmanuel Macron azzal magyarázta a döntést, hogy a síparadicsomokban "nagyon sokan találkoznak egymással, ahol már délután 5 órakor besötétedik, s az emberek olyan helyeken vannak együtt, amelyeket többen együtt béreltek ki".

A hegyvidéki régiókban dolgozók és a képviselők felháborodását követően a kormány újabb támogatásokat jelentett be, megtéríti a sífelvonók bevételkieséseit, az ott dolgozó idénymunkásoknak pedig bérpótlékot fizet.

MTI