Macron szerint szuverénebb Európa kell

Emmanuel Macron francia elnök kifejezte abbéli reményét a nagy francia és német cégek vezetőinek hagyományos évenkénti fórumán pénteken, hogy a november 1-jén hivatalba lépő új Európai Bizottság működése első másfél évében elindít egy olyan programot, amely szuverénebbé teszi Európát a világ többi nagyhatalmával szemben.

Macron szerint szuverénebb Európa kell
Fotó: AP

„Európa mindeddig nem volt elég önálló és vezető” hatalom a világban.

„Azt kockáztatjuk, hogy elvész az európai modell, szemben a kínaival és az amerikaival, amelyek nem felelnek meg nekünk”

- jelentette ki az elnök a Genfi-tó partján fekvő Évian-les-Bains-ben megrendezett találkozón a párizsi elnöki hivatal által közreadott felvétel tanúsága szerint.

Európának nagyobb önállóságra van szüksége a védelem, az ipar, a kereskedelem és az ökológiai átmenet területén. „Az, hogy a dollár világvaluta, a gyenge euró következménye” - jelentette ki Macron.

Az elnök ismét szorgalmazta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átfogó reformját, és a kínai-amerikai kereskedelmi háborúval kapcsolatban azt mondta: „Az amerikaiak a megfelelő kérdést tették fel, de rossz választ adtak rá, mert a válasz nem lehet kereskedelmi háború”.

A francia elnök volt az egyetlen politikai vezető a fórumon, amelyet 1992 óta minden évben megrendeznek a tóparti városban.

MTI