Macron Szlovákiában: "Nem engedhetjük, hogy Oroszország szétverje Európa egységét"

2023. május 31. - 16:27 | Belföld

Oroszország ismét igyekszik megrengetni Európa egységét és biztonságát, de ezt nem engedhetjük – jelentette ki szerdán Emmanuel Macron francia elnök a pozsonyi Globsec 2023 biztonságpolitikai konferencián – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

Macron Szlovákiában: "Nem engedhetjük, hogy Oroszország szétverje Európa egységét"
Fotó: TASR - Jakub Kotian

Messze még a háború vége, de egy dolog biztos – Ukrajnát nem fogja elfoglalni – jelentette ki Macron. Leszögezte, az Európai Uniónak biztosítania kell Kijevet, hogy továbbra is kiáll mellette és továbbra is határozottan támogatja, a tartós béke eléréséig. Hangsúlyozta, hogy óriási a tét, mert az EU határán dúl a háború.

A francia elnök azt is leszögezte, a speciális orosz katonai hadművelet geopolitikai tévedésnek bizonyult, és Finnország csatlakozását eredményezte a NATO-hoz. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy hamarosan Svédország is a szövetség tagja lesz.

Macron arra is rámutatott, hogy Oroszország veszélyes energetikai függőséget alakított ki az EU számára, de néhány hónap alatt sikerült kezelni ezt a helyzetet.

Azt is kijelentette, az európai államoknak nem szabadna másokra támaszkodni, át kell vállalniuk a felelősséget saját biztonságukért, oly mértékben kell megerősíteniük hadászati képességeiket, hogy megvédhessék magukat és szomszédaikat.


TASR