Macronnak bizonyítéka van arra, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvert vetett be civilek ellen!

2018. április 12. - 17:43 | Külföld

Franciaország bizonyítani tudja, hogy a damaszkuszi rezsim vegyifegyver-támadást hajtott végre a hétvégén a szíriai Dúmában, és az információk kiértékelését követően dönt arról, hogy válaszcsapást hajt-e végre - mondta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön.

Macronnak bizonyítéka van arra, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvert vetett be civilek ellen!
Fotó: AP/TASR

Bizonyítékunk van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje klórgázt vetett be április 7-én Dúmában

- szögezte le a francia államfő a TF1 francia tévécsatornának adott interjújában. Macron nem mondta el, hogy pontosan milyen bizonyítékokat találtak.

"A csoportjaink egész héten ezen dolgoztak, és a megfelelő - hasznosnak és hatékonynak ítélt - időpontban döntés kell majd hoznunk" arról, hogy mit tegyünk - válaszolta Macron, miután megkérdezték tőle, hogy Damaszkusz átlépte-e a választóvonalat. A francia politikus jelezte, hogy bármiféle támadás előtt egyeztetni fog az Egyesült Államokkal.

Macron elmondta, hogy Franciaország szeretné, ha a szíriai kormány vegyifegyver-készletei megsemmisülnének. A riporter kérdésére, hogy ezek lesznek-e az esetleges csapások célpontjai, a következőt válaszolta: "Ha úgy döntünk, és ha megerősítettünk minden információt."

Katonai források szerint a csapásokat valószínűleg Franciaországból felszálló harci repülőkről hajtanák végre, nem pedig a Libanon partjainak közelében tartózkodó francia hadihajókról.

Macron korábban figyelmeztetett: nem fogja eltűrni, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vessen be. A politikus azt mondta: ha bizonyítást nyer egy ilyen támadás, akár egyoldalú válaszra is készen áll.

Ugyanakkor Franciaország nem fogja hagyni, hogy az események kicsússzanak a kézből, és veszélybe kerüljön a térség stabilitása - nyomatékosította a TF1-nek Macron.

A feltehetően ideggázokkal elkövetett dúmai támadásban több mint negyvenen vesztették életüket, köztük gyerekek. A sebesültek száma legalább 500-ra tehető. A nyugati szövetségesek - élükön az Egyesült Államokkal - katonai megtorlást helyeztek kilátásba a felkelők kezén lévő kelet-gútai város elleni csapás miatt. A szíriai hadsereg napok óta teljes készültségben van. A damaszkuszi rezsim pártfogójának számító Oroszország óva intette a szövetségeseket egy esetleges támadástól.

Felderítő vadászgépek szálltak fel olaszországi támaszpontokról

Több felderítő vadászgép is felszállt az Egyesült Államok és a NATO olaszországi támaszpontjairól Szíria irányába csütörtöki olasz sajtójelentések szerint.

Olasz hírtelevíziók a szicíliai Sigonella katonai támaszpontja közeléből tudósítottak az onnan felszálló vadászgépekről. A SkyTg24 olasz hírtelevízió az hangzott el, hogy a következő időszakban veszélyes lehet a Földközi-tenger feletti repülőutakat választani. A csatorna az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségre (EASA) hivatkozott, amely szokás szerint tájékoztatta a légteret használó légitársaságokat és hatóságokat a potenciális kockázatról.

A katonai repülőgépek olaszországi mozgását követő ItaMilRadar Twitter-bejegyzései szerint az olaszországi támaszpontokról többek között Poseidon P8-A típusú tengeri felderítők szálltak fel, valamint Boeing E3 légtérellenőrzők, amelyek a szíriai Latakia kikötőváros térségét és a Törökország és Szíria közötti határövezetet ellenőrizték. A gépek Sigonella mellett az északkelet-olaszországi Aviano támaszpontjáról indultak.

A Dúmában történt állítólagos vegyifegyver-támadás nyomán fontolgatott katonai műveletekben való részvétel megosztja az olaszországi pártokat.

Paolo Gentiloni ügyvivő kormányfő, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa a jövő héten készül beszámolni a római parlamentben. Addig is hangsúlyozta, hogy Olaszország a szövetségesek mellett foglal állást. Szakértők felhívták a figyelmet, hogy a támaszpontok katonai műveletekben való használatáról a római parlamentnek kell döntenie.

Matteo Salvini, a jobboldalo pártkoalíciót vezető Liga miniszterelnök-jelöltje elképzelhetetlennek nevezte, hogy "egyesek harmadik világháborúról beszéljen bombákkal és rakétákkal fenyegetve". Hozzátette, mindenkivel párbeszédet folytatnak, hogy "ne történjen semmi olyan, amit nem szeretnénk".

Az olasz sajtó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik Olaszországgal szövetkezni a Donald Trump amerikai elnök vezette nyugati szövetség megtörésére. Erre utal, hogy Vlagyimir Putyin az Olaszország új moszkvai nagykövetével tartott találkozón kiemelte a dél-európai országgal való együttműködés erősítését nemzetközi kérdésekben.

A kormányalakításra készülő olasz jobboldal sohasem titkolta a Vlagyimir Putyinnal való szoros kapcsolatait.

Vincenzo Camparini tábornok, az olasz védelmi vezérkar volt főnöke úgy vélekedett: erőpróba zajlik, és ebből nem lesz háború.

(MTI)