Madách-díjat kap a Kassai Thália Színház

2019. január 17. - 13:51 | Kultúra

Madách Imrére emlékeznek születésének évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton. A megyei Madách-ünnepségen átadják a Madách-díjakat is, amelyeket idén Pozsgai Zsolt író-rendezőnek és a Kassai Thália Színháznak ítéltek.

Madách-díjat kap a Kassai Thália Színház

Az 1969-ben alakult, 1990-től önálló Kassai Thália Színház eredetileg azzal a szándékkal jött létre, hogy utazó társulatként az ország egész területén bemutatkozik, sőt, Magyarország északkeleti része is fontos játszóhelye. Szlovákia magyar közössége mellett minden nézőt meg kíván szólítani – határon innen és túl.

Czajlik József, a Kassai Thália színház igazgatója érdeklődésünkre elmondta, nagyon váratlanul érte őket a díj: „Tavaly karácsony előtt jelezték, hogy 2019-ben mi kapjuk meg a Madách-díjat. Általában magánszemélyek kapják, idén viszont a színházunknak ítélték oda, ami váratlanul ért bennünket.

Nagyon örülük, hogy mások is figyelemmel kísérik és elismerik a munkákat.”

Az igazgató elmondta, az utóbbi években rendre jelen voltak a legjelentősebb színházi fesztiválokon. „Mind a szlovákiai, mind a magyarországi szakmában kaptunk elismeréseket, különféle fontos díjakat, jelöléseket. Ez valójában egy érési folyamat, amelynek a gyümölcsei ilyen formában mutatkoznak meg” – nyilatkozta a Paraméternek Czajlik József.

A méltatás szerint a pécsi születésű Pozsgai Zsolt író, színházi és filmrendező, producer 1996-ban Magyarországon elsőként állította színpadra Madách Imre Férfi és nő című drámáját a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. 2008-ban, Az ember tragédiája bolgár fordításának megjelenése idején nagy sikerű beavató előadást rendezett Szófiában. Dramaturgként vett részt Az ember tragédiája azeri fordításában, és jelenleg tárgyalásokat folytat a mű bakui bemutatásáról. Több tanulmányt publikált Madách elfelejtett drámai műveiről színházi szaklapokban a kilencvenes években.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

A Nógrád megyei Madách-ünnepségen, amelynek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet, megkoszorúzzák a Köztársaság téri Madách-szobrot, majd Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat alpolgármestere megnyitja a Madách Imre Városi Könyvtár galériáján Czudor Beáta festőművész és Siket Marianna keramikus kiállítását.

A központi ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke adja át az ez évi Madách-díjakat.


(fl/mti)