Madách Imrét nem emelték ki alsósztregovai sírjából

2018. március 29. - 10:36 | Belföld

Az alsósztergovai Madách-kastély az egyik legjelentősebb magyar vonatkozású műemlék Szlovákiában. A kastélyt körülvevő parkban található az 1864-ben elhunyt drámaíró sírhelye és emlékműve. Mindkettő ebben az évben a kulturális minisztérium külön támogatásának köszönhetően megújul.

Madách Imrét nem emelték ki alsósztregovai sírjából
Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 15. évfordulóján

Madách Imre 1823. január 20-án született Alsósztregován. Kisebb megszakításokkal itt élte le egész életét, és ebben, a ma Nagykürtös járásbeli, községben halt meg 41 évesen. 1862-ben jelent meg fő műve, Az ember tragédiája. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozó kastélyt az évek alatt sikerült teljesen felújítani, és benne egy európai színvonalú tárlatot nyitni Madách életéről és Az ember tragédiájáról.

A neves magyarországi irodalomtörténész, Praznovszky Mihály, bevonásával YouTube-ra is felkerült a tárlat bemutatása.

Idén a kulturális minisztérium 100 ezer eurós kiemelt támogatásának és európai uniós forrásoknak köszönhetően a kastélyt körülvevő park és a síremlék is teljesen megújulnak.

“A tragédia világirodalmi súlyú alkotás, amire méltán lehetünk büszkék. Szlovákiai magyarként pedig külön feladat számunkra, hogy az alsósztregovai kastély, a sírhely és környezete méltó legyen ehhez, ugyanakkor érdekes a látogatók számára. Ebben segítünk a kiemelt támogatással”

- mondta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma idén 15 éves, és a múzeum pozsonyi főépületét, a Brämer-kúriát a tárca további 180 ezer eurós támogatásából újíthatják fel.

Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatónője, aki most is Alsósztregován tevékenykedik, hozzátette: “A ránk bízott Madách-kastélyt és Mikszáth-házat a kulturális minisztérium és az INTERREG egyik alprogramjának jóvoltából sikerült megmentenünk, felújítanunk és egy európai szintű állandó tárlattal bővítenünk.”

Elmondása szerint újabb célként az alsósztregovai Madách emlékmű és park felújítását tűzték ki, melynek előkészületei már január 10-től folynak. Most kezdődött meg a közbeszerzési eljárásokhoz szükséges anyagok előkészítése, ezért nagyon örülnek a minisztériumtól kapott 100 ezer eurós támogatásnak.

“A műemlék felújításakor Madách Imrét nem emelik ki a sírjából. Egy korszerű restaurátori módszer, a sírkamra víztelenítése után, a talapzat és tartóoszlop felújítása, valamint a síremlék körüli vízárok biztosítja vízhatlanságát ”

- nyilatkozta az igazgatónő.

(para)