Maďarič egyre józanabbul politizál. Most egy hidas álláspontot képvisel

2017. november 30. - 14:02 | Belföld

Ilyen is már rég volt! Egy első vonalbeli smeres miniszter fittyet hányva a pártfegyelemre, egy hidas oldalára állt egy személyzeti politikai kérdésben. 

Maďarič egyre józanabbul politizál. Most egy hidas álláspontot képvisel
Fotó: Paraméter

Ott tartunk, hogy már Marek Maďarič sincs meggyőződve arról, hogy kóser lenne a pártjabéli Monika Jankovskát kinevezni a Bírói Tanácsba, ezért ebben a vitában inkább a hidas Lucia Žitňanskának ad igazat. A legerősebb kormánypárt kulturális minisztere szerint a kabinet programnyilatkozata sem támogatja azt, hogy egy aktív politikus kerüljön be a tanácsba. Maďarič meggyőződése, hogy ezt a kérdést koalíciós szinten kell tisztázni.

A Híd csak szombaton tervez pontot tenni az ügy végére. A somorjai pártrendezvényükön vitatják meg Bugárék, hogyan szavazzanak majd a hidasok a parlament elé terjesztett kérdésben. Annyi már hosszú hetek óta ismert, hogy a tömörülés igazságügyi minisztere ellenzi, hogy a tárcánál államtitkári pozícióban tevékenykedő Jankovská beülhessen a szakmai tanácsba.

Az országos tanácsi értekezletre készülődő kormánypárt vezetője annyit azonban már most világosan lát, hogy amíg Žitňanská kitart a smeres államtitkár elutasítása mellett, addig a képviselőik nem szavazhatják meg Jankovskát.

A Žitňanská-Jankovská “párviadal” miatt és az ebből fakadó koalíciós nézeteltérés végett a parlamenti képviselők már több ízben elhalasztották a döntést. Most megint a törvényhozás előtt hever a kérdés, és fejvakarást okoz az, most mit tegyenek anélkül, hogy a koalíción belül egy újabb viszály keletkezzen. Žitňanská az álláspontját a kormány programnyilatkozatával támasztja alá. Az kimondja, hogy a Bírói Tanácsban ne kapjanak helyet politikusok és bírák. Jankovská éppenséggel bíró és a legutolsó parlamenti választáskor a Smer listáján indult. Róbert Madej pedig, aki tanácstagságra terjesztette fel az igazságügyi államtitkárt, egyelőre nem lát okot arra, hogy visszavonja javaslatát.

(sárp)