Maďarič és a többi alelnök is lemondana a smeres pozíciójáról

A Smer szűkebb vezetése a kormányhivatalban dugta össze a fejét, hogy kiokoskodják a merre továbbot a párt számára lebőgésnek számító megyei választásokat követően. Ezen a fórumon a Smer összes alelnöke olyat lépett, amire korábban nem volt még példa.

Maďarič és a többi alelnök is lemondana a smeres pozíciójáról
Fotó: TASR

Pár órával a tanácskozást követően Marek Maďarič egy állásfoglalást tett közzé, miszerint felajánlotta lemondását. A kulturális miniszter ismertette a választásokkal kapcsolatos álláspontját, és a párton belüli változások szükségességével kapcsolatos véleményét. “Neveket nem említettem, csak a sajátomét, mivel felajánlottam, hogy lemondok a pártban betöltött alelnöki tisztségemről.” Maďarič nem kötötte feltételekhez a lemondását. Szerinte a Smer vezetése még nem zárta le a megyei választások témáját. Mint ismeretes, a vezető kormánypárt csupán két megyeelnöki pozíciót kaparintott meg a 8-ból.

Később kiderült, a párt összes alenöke ugyanilyen lépést tett. Nem maradt el a válasz a miniszterelnök részéről sem. Miután a Smer-SD alelnökei felajánlották a lemondásukat, Robert Fico méltányolta ezt a lépésüket, ugyanakkor kapásból teljes bizalmáról biztosította a pártbéli összes helyettesét, akikkel a kormányfő továbbra is együtt óhajt működni.

A politológusok úgy vélik, Robert Kaliňák és Ján Richter ügyei miatt esett vissza a Smer támogatottsága.

Sme.sk/tasr