Maďarič megint igazolja, hogy eléggé különutas lett a Smerben

2018. május 28. - 09:38 | Belföld

A politikai spektrumon nem épp ugyanott helyezkedik el Marek Maďarič (Smer) és Martin Poliačik (ex-SaS, Progresívne Slovensko), most mégis összefognak egy javaslat beterjesztésénél.

Maďarič megint igazolja, hogy eléggé különutas lett a Smerben
Marek Maďarič (Fotó: TASR)

A két képviselő által a parlamentbe benyújtott javaslat a közszolgálati médiát érinti, konkrétabban annak igazgatóját. A jogszabálymódosítás szerint őt a jövőben nem politikusok, hanem szakemberek választanák. A javaslatot a parlament júniusi ülésszakán vitathatják meg, de kérdéses, hogy kap-e kellő támogatást - írja a Nový Čas.

Marek Maďarič azzal indokolta ezt a lépést, hogy Poliačik korábban arról informálta, szeretne módosítani a törvényjavaslaton, amit kulturális miniszterként még egyébként éppen ő(Maďarič) terjesztett be. Akkor azonban az egyik koalíciós párt ellenkezése miatt végül ez megbukott.

Poliačik érvelése szerint ezzel a módosítással jelentős mértékben csökkenne a politika befolyása a közmédia igazgatójának kiválasztásában.

Pozitívan értékeli Maďarič és Poliačik javaslatát az RTVS volt igazgatója, Václav Mika. Véleménye szerint ez közelít a német, illetve a brit modellhez. "A közszolgálati média hagyományaihoz kötődik, megalapozott és logikus" - fogalmazott.

Jaroslav Rezník jelenlegi közmédiavezető egyelőre nem reagált a javaslatra, ellenben a Smer frakciójának alelnöke, Martin Glváč igen. Azt mondta, egyáltalán nem tartja helyénvalónak, hogy Maďarič Poliačikkal fogott össze ezen a területen, és valószínűleg ezzel vége is az ügynek.

(Čas.sk)