MADÁRINFLUENZA: 41 madarat kellett leölni a bajmóci állatkertben!

2020. január 27. - 12:15 | Régió

Mostanáig 41 madarat kellett leölni a bajmóci (Bojnice) állatkertben felbukkant madárinfluenza miatt.

MADÁRINFLUENZA: 41 madarat kellett leölni a bajmóci állatkertben!
Fotó: TASR

Erről Jozef Bíreš, a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet központi igazgatója számolt be a TASR hírügynökségnek. Hozzátette, olyan madarakat kellett leölni, melyek egy csoportban voltak azokkal, amelyek elpusztultak, vagy viselkedésük, egészségi állapotuk eltért a normálistól.

A közkedvelt állatkertben szombaton igazolódott be a madárinfluenza jelenléte, miután pénteken két kacsa elpusztult. Péntek estétől megelőzési céllal bezárták az intézményt, jelenleg nem tudni, mikor nyithat újra.

Az üggyel a regionális állategészségügy foglalkozik, pillanatnyilag úgy tűnik, a fertőzést vándormadarak hozhatták be az állatkertbe, kacsák, ludak vagy hattyúk. Bíreš úgy látja, az állatkert fenntartója nem biztosította a körülményeket ahhoz, hogy a benti állatok ne érintkezzenek a szabadon élő madarakkal.

Ezt azonban az állatkert sajtóközleményben utasította vissza. Leszögezték, hogy a madárinfluenza első szlovákiai megjelenése után, január 10-én már szigorították a higiéniai intézkedéseket és felvették a kapcsolatot a regionális közegészségügyi hivatallal.

A bajmóci állatkertben vasárnapig összesen 158 madárfajt tartottak, 493 példányban.

(TASR/parameter)