MADÁRINFLUENZA: Itt az eddigi legkomolyabb fertőzés a Dunaszerdahelyi járásban!

2017. január 30. - 13:02 | Régió

A zólyomi központi laboratóriumból visszaigazolták, hogy a Jányokon elpusztult tyúkok és kacsák madárinfluenzásak voltak – erről tájékoztatott hétfőn Morvay György, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója.

MADÁRINFLUENZA: Itt az eddigi legkomolyabb fertőzés a Dunaszerdahelyi járásban!
Fotó: Pixabay

A Regionális Állategészségügyi Felügyelet vonatkozó jelentéséből kiderül, hogy ez az eddigi legsúlyosabb eset a járásban.

Miriam Mintálová, a felügyelet igazgatónője ebben kifejtette, hogy az elhullott házi szárnyasokról múlt hét kedden tettek bejelentést a faluban.

Ezt követően szakembereik azonnal a helyszínre utaztak, és elszállították az elhullott szárnyasok tetemeit, majd a belőlük vett mintát elküldték Zólyomba. „Január 26-án küldték vissza a laborvizsgálat eredményét, mely igazolta a madárinfluenza-fertőzést a vizsgált mintákban. A vírus pontos altípusának meghatározása még folyamatban van” – fogalmazott.

A bejelentést megerősítette érdeklődésünkre Berner Lajos jányoki polgármester is.

„Egy szélső házról van szó, ahol a lakó hét tyúk és két kacsa elpusztulását jelentette be. Pénteken voltak kint a szakemberek, mert sajnos likvidálni kellett az összes szárnyast, majd a tetemüket elvitték hamvasztásra”

– szögezte le. Hozzátette, hamarosan fertőtlenítik a ház udvarát és az érintett épületeket.

Az Állategészségügyi Felügyelet ennél az esetnél nemcsak 3 kilométeres megfigyelési körzetet határozott meg, de ezt kiterjesztette 10 kilométeres védőkörzetre is.

„Házi szárnyasoknál történt fertőzés esetén ez az eljárás.

A tíz kilométeres körzet jelentős része átnyúlik a Szenci, illetve a Galántai járásba is, nálunk érinti Illésházát, Nagymagyart, Csákányt, Csallóközcsütörtököt, Csenkét, Gombát, Olgyát, Békét és Vörösmajort (Hviezdoslavov)”

– jegyezte meg Morvay György.

Berner Lajos kifejtette, hogy egyelőre nem kapták meg a hivatalos instrukciókat a felügyelettől. „Ettől függetlenül a kötelességünk az, hogy kihirdessük az észlelést, valamint mindenkit figyelmeztessünk, hogy vigyázzon a szárnyasaira, és ha lehet, akkor zárja be őket.


Kapcsolódó cikk:

Pánikra semmi ok! – üzeni a dunaszerdahelyi válságstáb


Morvay emlékeztetett, hogy mostanáig négy esetben érintette a Dunaszerdahelyi járást madárinfluenza-fertőzés. Az első ilyen eset a Komáromi járásból nyúlt át, amikor január 13-án Ekecs és Szilas között találtak egy fertőzött hattyút.

A magyarországi Ásványráró egy farmon hullottak el tyúkok, ami miatt az egész tenyésztést meg kellett semmisíteni. Ez összesen közel 30 ezer szárnyast érintett, és a kijelölt védőkörzet érintett több csallóközi falut, Bőst, Bakát, Csiliznyáradot és Szapot.

Fotó: Paraméter

Ezt követte

az első konkrét fertőzés, amely a Dunaszerdahelyi járásban, pontosabban Vásárúton elhullott hattyúnál igazolódott be (január 16.).

A múlt héten az Albárhoz közeli Csanádi tónál találtak 15 elpusztult hattyút, melyeknél szintén kimutatták a madárinfluenzát, majd Apácaszakállason, az ALAS Slovakia társaság által kezelt kavicsgödörben, a vízbe fagyva is ráleltek néhány fertőzött madárra.

A legfrissebb eset pedig a jányoki, ahol mintegy két tucat házi szárnyast kellett elaltatni a fertőzés miatt.


Kapcsolódó cikk:

A madárinfluenza miatt előbb ért véget a csallóközi vadászszezon


Miriam Mintálová kifejtette, hogy eddig összesen 39 bejelentést kaptak a járásban elhullott madarakról, ebből négy alkalommal volt szükség tűzoltókra is, hogy hozzáférjenek az elhullott tetemekhez.

A vizsgált esetek közül hat madárnál cáfolták a fertőzést, ezek közt van a Csilizradványnál talált szürke gém is.

„Megállapítható, hogy noha több esetben még folyamatban van a vizsgálat, a H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus körforgásáról van szó... Az ember, vagy állatok, mint például sertések fertőzésének veszélyét nem lehet kizárni. Meg kell jegyezni, hogy a vírust egyelőre nem mutatták ki galamboknál, és tekintettel a vírustörzs felépítésére, nem is valószínű, hogy a betegség átterjedne ezekre a madarakra” – húzta alá.

Morvay kifejtette, hogy az észlelésekről értesítették a polgármestereket, vadászszervezeteket.

Amennyiben elhullott vagy fertőzésgyanús madarat észlelnek, azt jelenteni kell az illetékes községi vagy városi hivatalnál, adott esetben a Regionális Állat-egészségügyi Felügyeletnél (Tel.: 031/552 48 70, 0905 875 136, riaditel@dsvps.sk).

(SzT)