Madárinfluenza miatt karantén alá került a bajmóci állatkert!

2020. január 25. - 13:59 | Régió

A közkedvelt bajmóci állatkertetben (Bojnice) beigazolódott a madárinfluenza-járvány - közölte Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyelet igazgatója, Jozef Bíreš a Joj TV-vel.

Madárinfluenza miatt karantén alá került a bajmóci állatkert!
Illusztráció

Jelenleg folyamatban van az állatok izolálása, amennyiben viszont a fertőzés terjedésnek indul, radikális megoldás következhet.

Az állatkertet pénteken este megelőzési céllal zárták be, mivel elpusztult két kacsa. A boncolás során merült fel a madárinfluenza gyanúja, ami mostanra be is igazolódott.

Bíreš közlése szerint karantént rendeltek el, és elkülönítik az állatokat. Ez a fenntartó feladata, az állatkert pedig egyelőre zárva marad.

Az üggyel a regionális állategészségügy foglalkozik, pillanatnyilag úgy tűnik, a fertőzést vándormadarak hozhatták be az állatkertbe, kacsák, ludak vagy hattyúk. Bíreš úgy látja, az állatkert fenntartója nem biztosította a körülményeket ahhoz, hogy a benti állatok ne érintkezzenek a szabadon élő madarakkal.

Amennyiben terjedni kezd a megbetegedés, el kell altatniuk az érintett állatokat, köztük nagyon különleges madarakat is.

Az állatkert már jelezte is a Facebook-oldalán, hogy mától visszavonásig zárva tartanak:

(Noviny.sk)