Madárinfluenza pusztított Dunaradványon és Hidaskürtön is!

2017. február 15. - 09:28 | Régió

Az országos állategészségügyi hivatal által vett minták alapján a madárinfluenzára vonatkozó gyanú mindkét településen beigazolódott.

A napokban egy elhullott hattyút találtak Dunaradvány kataszterében (Komáromi járás). A mintákat Zólyomba, az Állategészségügyi Intézet Nemzeti Referencia Központjába küldték.

Az állategészségügyi felügyelet által vett mintákból beigazolódott, hogy a hattyú H5-ös típusú madárinfluenza miatt pusztult el.

“A madárinfluenza megjelenése óta a Komáromi járásban összesen 335 hattyútetemet találtak 15 különböző helyen” – mondta Miholics István, a Komáromi Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója.

A napokban a Galántai járásban, Hidaskürt közelében is találtak egy madárinfluenza miatt elpusztult hattyút. A Galántai járásban ez volt a második eset, amikor beigazolódott a madárinfluenza gyanúja.

Madárinfluenzában először egy Lakszakállason (Komáromi járás) talált fertőzött hattyú miatt lett érintett a Csallóköz. Ekecsen a szomszédos Szilas közelében talált, fertőzött hattyú miatt hoztak létre megfigyelési körzetet, Vásárúton szintén egy fertőzött hattyú miatt van készenlét, Bakán Bősön, Csiliznyáradon és Szapon pedig szintén megfigyelési körzetet alakítottak ki, mivel ezektől a településektől légvonalban alig tíz kilométerre, az ásványrárói (Magyarország) tyúktelepen majdnem 30 ezer szárnyast kellett likvidálni az emberre nem veszélyes madárinfluenza miatt. Ezt követően eddig öt csallóközi településen észleltek madárinfluenzát: hattyúknál Vásárúton, Albáron és Ekecsen, Somorján pedig vadkacsánál.
Háztájinál eddig egy regisztrált eset volt a Csallóközben – Jányokon madárinfluenzával fertőződött meg egy házityúk és egy házikacsa. A hétvégén nyolc hattyútetemet találtak Nyékvárkony közelében.


Kapcsolódó cikkek:

Vadászokkal etetnék a hattyúkat a Csallóközben

Pánikra semmi ok! – üzeni a dunaszerdahelyi válságstáb

A madárinfluenza miatt előbb ért véget a csallóközi vadászszezon


TASR/para