Madárinfluenza sújtja a szárnyasállat-tartókat, nagy valószínűséggel a szabadon élő madarak csoportjaiban terjed

2022. január 14. - 12:58 | Régió

A koronavírus mellett a madárinfluenzával is meg kell küzdeniük az embereknek Szlovákiában. Az új évben csak az Érsekújvári járásban több mint 20 elpusztult hattyút találtak, nemrégiben pedig Udvard (Érsekújvári járás) környékén további ötöt gyűjtöttek be.

Madárinfluenza sújtja a szárnyasállat-tartókat, nagy valószínűséggel a szabadon élő madarak csoportjaiban terjed
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az Érsekújvári járásban három gócpontot állapítottak meg, mind egy halastó Udvard közelében. Martin Hrabovszki önkéntes természetvédő a Noviny-nek elmondta, hogy ő maga 12 elpusztult hattyút talált, némelyikek még egészben voltak, de volt, amelyiket már széttépték a rókák.

Az Érsekújvári Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) a begyűjtött mintákat laborvizsgálatra küldte, az eredmény pedig igazolta, hogy a szárnyasok halálát a H5N1 típusú madárinfluenza okozta.

A történtek után állatorvosi intézkedéseket adtak ki a környékre, az Érsekújvári járás északi felét, valamint a Komáromi járás egy részét megfigyelés alá helyezték. A szárnyasállat-tartókat arra kérik, hogy ha valamilyen gyanús változást észlelnek, értesítsék az RVPS-t.

A Bytčai és a Galgóci járásban is igazoltak madárpusztulást a baromfitartók körében, majd rövid időn belül meg is állapították a madárinfluenza jelenlétét. Hrabovszki szerint a madárinfluenza főként télen terjed, mert a hattyúk csoportosan telelnek, és ha vannak köztük fertőzöttek, akkor egymásra tüsszögnek, a fertőzés pedig a levegőben terjed. Az embereket figyelmeztetik, hogy ha valaki elhullott madártetemet talál, semmi esetre se érjen hozzá, hanem inkább hívja a rendőrséget vagy az RVPS-t.


(noviny.sk)