Madárinfluenzával fertőzött madarakat találtak két víztározóknál, és Oroszváron

2023. május 25. - 19:27 | Régió

Madárinfluenzát észleltek az elmúlt hetekben a vadon élő madaraknál az Árvai-víztározónál (Oravská priehrada), a Szentmáriai-víztározónál (Liptovská Mara) és Pozsonyban, Oroszvár (Rusovce) városrészben - tájékoztatott honlapján az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS).

Madárinfluenzával fertőzött madarakat találtak két víztározóknál, és Oroszváron
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Néhány nappal ezelőtt az Árvai-víztározónál sirályoknál igazolták az állatorvosok a madárinfluenzát, Oroszváron pedig egy fertőzött csért találtak.

Áprilisban a Napos part víztározónál (Sĺňava) és a Körtvélyesi-víztározónál (Hrušovská zdrž) sirályokban, a Nagykeszi melletti csatornánál egy hattyúban is kimutatta a vírust.

„Minden madárban a vírus magas patogenitású törzsét mutatták ki"

- közölte az állategészségügyi hivatal.

Idén eddig összesen három madárinfluenza-járványt regisztráltak a baromfinál, egyet más, háznál tartott madaraknál, és 13 fertőzött vadon élő madarat találtak.

A madárinfluenza rendkívül fertőző, elsősorban madarakat megtámadó betegség, de emlősöket, főleg sertéseket is megfertőzhet. Fő tünete a gyengeség, az étvágytalanság. Légzőszervi tünetek is jelentkeznek. A fertőzött egyedek elpusztulnak.

TASR

Címkék: madárinfluenza