Madártojások ezrei mentek tönkre egy drónbaleset miatt

2021. június 6. - 16:03 | Tech

Madártojások ezrei mentek tönkre egy drónbaleset miatt egy fészkelőhelyen egy dél-kaliforniai természetvédelmi területen.

A pompás csér nevű tengeri madarak mintegy 3000, költés alatt álló tojást hagytak el a Huntington Beach-i Bolsa Chica rezervátumban, miután májusban két, illegálisan röptetett drón közül az egyik a területre zuhant. A baleset zajától megijedt madarak ragadozó támadásától tartva magukra hagyták fészkeiket.

Ezekben a napokban, amikor már a tojásból kikelő madárfiókáktól kellene hemzsegnie a San Diegótól 160 kilométerre északra fekvő fészkelőhelynek, most csak tojáshéjdarabok tarkítják a tájat. Melissa Loebl igazgató szerint soha ekkora tojáspusztulás nem történt még a rezervátumban, amely szabadtéri kirándulóhelyként minden korábbinál több, 100 ezer látogatót vonzott tavaly a pandémia miatt.

A sok látogató élénkebb dróntevékenységet, több kutyát és biciklist is hozott magával, holott ezek mind tiltottak a védett területen. Az igazgató szerint főleg a póráz nélküli kutyák jelentenek veszélyt a madarakra, amelyek elhagyhatják a fészküket, ha megzavarják őket.

A Bolsa Chica természetvédelmi területen mintegy 800 növény- és állatfaj él tartósan vagy pihen meg vándorlás közben.


(MTI)

Címkék: madártojások, Dron