MAFFIA: Alsóhatáron túrja a földet a NAKA, a hullakeresés folytatódik

2019. május 27. - 19:43 | Régió

Újra a Galántai járásbeli Alsóhatáron kutat illegális sírhelyek után a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

MAFFIA: Alsóhatáron túrja a földet a NAKA, a hullakeresés folytatódik
NAKA-ásatás május végén Alsóhatáron - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotó: Paraméter)

Az egykori Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia tevékenységével összefüggésben a közelmúltban már több helyen is kerestek hullákat Alsóhatár kataszterében, de miután a helyi polgármestert, Dora Ferencet öt gyilkosság megrendelésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték, a településen nem volt tapasztalható rendőri jelenlét.

A múlt hét folyamán azonban két markoló jelent meg a csendes, kb. 400 lelket számláló mátyusföldi zsákfaluban.

A NAKA nyomozói a régiót átszelő patak, a Fekete-víz árterébe irányították a munkagépeket, méghozzá ugyanarra a helyre, ahol néhány hónappal ezelőtt egyszer már felástak egy több száz négyzetméternyi területet.

Mivel a rendőrség a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva már jó ideje nem nyújt részletes tájékoztatást a helyi polgármester ellen zajló büntetőeljárással kapcsolatban, hivatalosan nem lehet tudni, miért ásnak a rendőrök ugyanazon a helyen, amelyet korábban egyszer már átkutattak. Arra lehet következtetni, hogy olyan információ jutott birtokukba, miszerint érdemes nagyobb hatósugárban átvizsgálni a szóban forgó helyszínt.

A rendőrök az utóbbi hónapokban Csallóközkürt, Nagyudvarnok és Kisudvarnok kataszterében keresték az egykori dunaszerdahelyi maffia áldozatainak illegális sírhelyeit.

Az ásatások már közel egy éve, szinte szünet nélkül, napi nyolc órában zajlanak a Dunaszerdahelyi és Galántai járás területén.

2016 óta legalább 15 személy holttestét emelték ki a föld alól a térségben, az áldozatok a bűnszervezet strómanjai és riválisai voltak. Információink szerint jelenleg majdnem 30 olyan gyilkossági ügyet vizsgál a rendőrség, amelyek mind a Sátor-féle szervezett bűnözői csoporthoz köthetők.

A NAKA rendőrei április elsején egy erdőben, Kisudvarnok külterületén

A Specializált Büntetőbíróság az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság 20. évfordulóján, 2019. március 25-én 9 gyilkossági ügyben találta bűnösnek a dunaszerdahelyi maffia még életben lévő tagjait. Az elítéltek egy része várhatóan még idén újabb vádemelésre számíthat, amivel megkezdődhet a csallóközi maffiaper második felvonása.

A polgármester és a maffia

Dora Ferencet, valamint fiát, ifj. Dora Ferencet, és az alsóhatári Alföldi Lászlót február 21-én vették őrizetbe a NAKA rendőrei, majd február 24-én a Specializált Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte őket. A gyilkosságokon kívül Dora ellen több gazdasági bűncselekmény miatt is zajlik büntetőeljárás.

A hatóságok szerint a három alsóhatári illetőségű férfi tagja volt az egykori csallóközi maffiának, és több gyilkosságot is megrendeltek annak vezetőjénél, Sátor Lajosnál.

Dora Ferencet fegyveres őrök kísérik a Specializált Büntetőbíróságra február 24-én (Fotó: TV JOJ)

Dora Ferenc az utóbbi 28 évben, egészen februári letartóztatásáig volt Alsóhatár önkormányzatának polgármestere. Tisztségét a tavalyi helyhatósági választásokon a Most-Híd galántai szervezetének támogatását élvezve nyerte el, ő maga is tagja a pártnak. Dora azután került a nyomozók látókörébe, hogy a csallóközi maffiaper vádlottjai - vádalku keretében - terhelő vallomást tettek ellene, fia, és egyik embere ellen.

Sátor Lajos a 2000-es évek elején - miközben a '99-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság miatt körözték őt - Alsóhatáron építtetett magának egy kastélyszerű nyaralót, hogy ott bújkálhasson, amíg nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene. Sátor a villába már nem tudott beköltözni, mert a hatóságok egy nap megszállták az építkezést, ám a helyszínről még sikerült időben elmenekülnie.

A rendőrök korábban már Sátor félkész alsóhatári nyaralójának melléképületénél is kerestek holttesteket

Dora Ferenc a kétezres évek második felében még közelebb került a bűnszervezet első emberéhez, 2008-ban még egy közös Olaszországi nyaraláson is részt vett Sátor Lajossal.

(db)