A maffia elleni harcot gáncsolja el állandóan a főügyész

2023. január 20. - 15:53 | Belföld

A 363-as paragrafus alkalmazását Martin Borguľa parlamenti képviselő ügyében Maroš Žilinka főügyész újabb politikai döntésének tekinti az SaS.

A maffia elleni harcot gáncsolja el állandóan a főügyész
Az államfő 2020 decemberében nevezte ki Maroš Žilinkát főügyésznek (TASR)

„A Borguľa elleni eljárás megszüntetése világos bizonyíték, hogy a Sme rodina miért tiltakozott olyan vehemensen a 363-as paragrafus megszüntetése ellen. Ráadásul éppen a Sme rodina jelölte Žilinkát a főügyészi posztra” – jelentette ki Alojz Baránik, az SaS képviselője.

Szerinte a főügyész nem szabadon hozza meg döntéseit és összeférhetetlenség áll fenn. „Büntetőbíróként viselkedik, és beavatkozik a hatáskörükbe. Ahelyett, hogy bíróság döntött volna egy képviselő bűnösségéről vagy ártatlanságáról, Žilinka ismét veszélyes és elfogadhatatlan módon avatkozott be az igazságszolgáltatásba” – folytatta Baránik, hozzátéve, ez is azt igazolja, hogy meg kell szüntetni a 363-as paragrafust.

A Sme rodina annyit közölt, hogy úgy mint eddig, most sem kommentálja a főügyész döntéseit. „Az ő kizárólagos hatásköréről van szó, amit mi tiszteletben tartunk” – tájékoztatta a TASR-t a Sme rodina.

Mária Kolíková képviselő, volt igazságügyi miniszter (SaS) kijelentette, hogy az ügyészségnek nyilvánosan ellenőrizhetőnek és felelősségre vonhatónak kell lennie. „Ma ez nincs így. Ehhez alkotmánymódosításra, a törvények módosítására és a Btk. 363-as paragrafusának módosítására van szükség. A Borguľa-ügy a kevés nyilvánosságra hozott információ alapján azt igazolja, mennyire kulcsfontosságú, hogy az ilyen ügyeket rendesen elmagyarázzák a nyilvánosságnak. Különben csak a keserű szájíz marad amiatt, hogy a törvény előtti egyenlőség nem létezik” – reagált Kolíková. Szerinte úgy tűnik, hogy az ügyészség a korrupció elleni harcban jelenleg bíróságként lép fel néhány kulcsfontosságú ügyben, nem pedig az állam képviseletében, a vád oldalán.

„Az ügyészség nem bíróság, nem a bűnösségről vagy az ártatlanságról dönt. Az a dolga, hogy bíróság elé állítsa a bűncselekmények elkövetőit” – jegyezte meg Kolíková. Michal Šimečka, a parlamenten kívüli PS elnöke szerint „a maffia elleni harcban nem elég bebiztosítani azt, hogy a rendőrség szabadon végezhesse a munkáját, ha a főügyész a 363-as paragrafussal folyton elgáncsolja”.

Maroš Žilinka főügyész megszüntette a Borguľa ellen megvesztegetés gyanújával indított eljárást, valamint a speciális ügyész döntését, aki elutasította a gyanúsított eljárás megindítása miatt benyújtott panaszát. A főügyész indoklása szerint nem teljesültek az eljárás megindításának feltételei.

Borguľa és több más személy ellen 2022 tavaszán indult eljárás megvesztegetés gyanúja miatt. A parlamenti képviselő azzal védekezett, hogy az ügyben ő a károsult és zsarolták. Az ellene indított eljárást politikai döntésnek nevezte, melynek célja a megfélemlítése.

A főügyész lépésén a megbízott kormányfő annyira kiakadt, hogy kijelentette, Žilinka főügyésszé választása volt ennek a kormánykoalíciónak a legnagyobb hibája. Zuzana Čaputová államfő pedig úgy döntött, megtámadja a 363. paragrafust az Alkotmánybíróságon, és a következő hét elején benyújtja az erről szóló javaslatát.

(TASR/para)