MAFFIA: Kádár eleget tudott Drevenákról, de bakizott a bíróság – ezért törölték el az exzsaru ítéletét

2023. június 28. - 15:19 | Régió

Kiderült, miért szüntették meg idén február végén a Boris Drevenák ellen kiadott elfogatóparancsot, és törölték a rá kiszabott börtönbüntetést, amiért korábban rendőrként segítette a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffiát.

MAFFIA: Kádár eleget tudott Drevenákról, de bakizott a bíróság – ezért törölték el az exzsaru ítéletét
Fotó: Paraméter

Boris Drevenákot 2019 október 8-án ítélte 17 év szabadságvesztésre a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet azonnal jogerőre emelkedett, így a szabadlábon védekező vádlottnak azonnal be kellett volna vonulnia a számára kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe. Ő azonban már az ítélethirdetésre sem ment el, és azóta szökésben van. Tavaly júniusban felkerült a legkeresettebb bűnözők listájára is.

Drevenák a '90-es évek végétől a dunaszerdahelyi tízes mészárlás ügyét vizsgáló nyomozócsoport vezető tagja volt. A 2000-es évek legelején viszont elkezdte azon emberek érdekeit szolgálni, akiket börtönbe kellett volna zárnia. Ezáltal lehetővé tette azt, hogy Sátor Lajost egyszerűen képtelenség legyen elfogni, mivel a bűnszervezet azonnal értesült a csoport tagjai ellen tervezett rendőrségi akciókról. Drevenák így a dunaszerdahelyi maffia tagjává vált, és részesedést kapott az alvilági alakulat által elkövetett gazdasági bűncselekményekből is.

2003-ban ő volt az, aki elárulta bűntársainak, hol lakik Écsi Béla, a Pápay-klán egykori tagja – akit Sátorék azért öltek meg, mert Écsi titkos tanúként szerepelt, és ellenük vallott az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében. Az exzsaru, aki később a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (ÚBOK) nyugat-szlovákiai igazgatójává lépett elő, és Écsi rendőrségi kapcsolattartója volt, vádlottársai egybehangzó állításai szerint miután megtudta, hogy a Pápay-klán egykori tagját Sátorék ki akarják végezni, 300 ezer koronát kért kölcsön Écsitől. Amit aztán soha nem kellett már visszaadnia.

Drevenáknak 2005-ben kellett távoznia a rendőrség kötelékéből, miután kollégái körében is nyilvánvalóvá vált, hogy rossz oldalon áll. Büntetőjogi felelősségét azonban akkor még nem, csupán közel 15 évvel később lehetett bizonyítani.

Az exrendőr ügye rendkívüli fellebbezése miatt került a Legfelsőbb Bíróság asztalára, az pedig idén február 28-án döntést hozott az ügyben.

A védelem kihasznált minden törvény adta lehetőséget, és sikerrel járt a rendkívüli fellebbezéssel – ez ahhoz vezetett, hogy teljes egészében törölték a Drevenák elleni ítéletet, és megszüntették a korábban ellene kiadott belföldi és nemzetközi elfogatóparancsot. Emellett az egész ügyet újra kell tárgyalni a Specializált Büntetőbíróságon.

Az eljárásbeli hibát az okozta, hogy Drevenák nem tudott részt venni a 2018. május 15-i vádemelésen, ezért a szenátus külön eljárásra utalta őt, a 2018. június végéig lezajló további öt tárgyaláson pedig levezette a vádlottak többségének kihallgatását. Mivel Drevenák külön eljárásra volt bocsátva, sem ő, sem a jogi képviselői nem vehettek részt a tárgyaláson.

2018. július 17-re aztán beidézték Drevenákot, akkor újra összekötötték a két eljárást. Az ügyész ismertette Drevenákkal a vádiratot, kihallgatta őt, és folytatódott a bizonyítás. Meg is ismételték azon vádlottak kihallgatásait, amelyeknél Drevenák nem volt jelen, viszont Kádár Krisztiánét nem. Azonban éppen Kádár volt az, aki a legrészletesebben és első kézből vallott Drevenák tevékenységéről.


Kádár Krisztián (Fotó: Paraméter)

Az eljárásbeli hiba tehát konkrétan az volt, hogy Kádár kihallgatását nem ismételték meg, és Drevenáknak nem volt módja azzal megismerkedni, kérdéseket feltenni, érvelni az elhangzottak ellen.

Később Drevenákot Kádár vallomásai alapján (is) bűnösnek találta a bíróság, Drevenák védekezéshez való joga pedig épp azzal sérült, hogy pont Kádár vallomása kapcsán nem kapott lehetőséget a nyilatkozattételre és a kérdések feltevésére.

A Specializált Büntetőbíróságon fog újraindulni a tárgyalás, a pontos dátum még nincs kitűzve. Drevenákról egyelőre nincs hír, nem tudni, hol tartózkodik, visszaérkezett-e már az országba – amit egyébként megtehetne, mivel szabad embernek számít. Védőügyvédje, Júlia Vestenická az Aktualityvel közölte: nincs felhatalmazva arra, hogy a védekezés további részleteiről, vagy a védencével kapcsolatos kérdésekre válaszoljon.


(parameter)