MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?

2018. november 20. - 23:50 | Régió

Kedden, november 20-án Horváth Lehel kihallgatásával folytatódott a csallóközi maffia tagjai ellen zajló büntetőper a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézetben.

MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?
Horváth Lehel és Kádár Krisztián a Specializált Büntetőbíróság szeptember 5-i tárgyalásán - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

Horváth Lehel volt az, aki 2016-ban életét féltve úgy döntött, felkeresi a rendőrséget, és vádalku ellenében kitálal a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia által 2001 és 2010 között elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekről, gyilkosságokról. Horváth már csak azért is tudott ezekről sokat, mert bizonyos gyilkosságok az ő csótfai (Dunaszerdahelyi járás) birtokán történtek, melyek áldozatait rendszerint ő temette el egy markológéppel.

A bűnszervezet tagjait 2016 májusában vette őrizetbe a rendőrség, és Horváthot majdnem két éven keresztül védett tanúként kezelték. 2018 márciusában azonban fordult a kocka, felesége bántalmazása miatt előzetes letartóztatásba helyezték – fiával együtt –, ráadásul az ügyet később gyilkossági kísérletre minősítették át a hatóságok. Ezzel a csótfai férfi elbukta a vádalkut, minek következtében a maffiagyilkosságok kapcsán már nem tanúként, hanem gyanúsítottként kezelik. Az ellene felhozott vádakat azonban külön eljárásban fogja tárgyalni a bíróság, de ott vádemelés még nem történt, így Horváth most tanúként fejezte be vallomástételét – amely szeptemberben a bírói szenátus elnökének hirtelen megbetegedése miatt félbeszakadt.

Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróság november 20-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

A tanú símaszkot viselő börtönőrök kíséretében érkezett a tárgyalóterembe, és szemmel láthatóan nem volt túl jó állapotban. Mielőtt kihallgatása elkezdődött, ragaszkodott hozzá, hogy jegyzőkönyvezzék: rosszul van. Ennek oka az volt, hogy reggel, mielőtt a börtönből – ahol előzetes letartóztatását tölti – átszállították a besztercebányai tárgyalásra, az őrök letakarták a szemét, és zajvédőt raktak a fülére, hogy az egyórás autóút során ne lásson és ne halljon semmit.

„Fekete szemüveget és fülhallgatót adtak rám a kocsiban, pedig ez ellen már az előző alkalommal is panaszt emelt az ügyvédem. Akkor azt a választ kaptam, hogy nem is adták rám ezeket az eszközöket... Amúgy is egészségügyi problémáim vannak, és egy órán keresztül rettenetes így utazni, szédülök és hányingerem van. Az állapotom ellenére vallomást akarok tenni, de kérem, hogy ezt jegyzőkönyvezzék”

– szólalt fel Horváth, a bíróság eleget tett kérésének, az ügyész pedig megkezdhette a kihallgatást.

Mivel szeptemberben a tanú minden vádponttal kapcsolatban elmondta, amit tud, a mostani tárgyaláson elsősorban a vádlottak védőügyvédeinek kérdéseivel kellett szembenéznie.

Horváth előzőleg már vallomást tett Reisz Andor 2006-os, és Sátor Lajos 2010-es meggyilkolásával kapcsolatban – a Reisz-gyilkosság során a tetem likvidálásában és eltüntetésében vett részt, Sátor Lajost pedig ő maga lőtte le. A vádirat szerint azonban az említett két leszámolás megrendelője és megszervezője a vádlottak padján ülő Kádár Krisztián volt, aki viszont kitartóan tagadja az említett vádakat (a két ügyről, valamint Horváth és Kádár különböző verzióiról korábban itt írtunk). Ebből kifolyólag várható volt, hogy a kihallgatás során durván kiéleződnek majd a Horváth és Kádár közti ellentétek, és amire számítani lehetett, meg is történt.

Kádár Krisztián a Specializált Büntetőbíróság november 20-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

„Kádár hidegvérű gyilkos, aki mindenre képes, hogy elterelje magáról a figyelmet, és hogy azt bizonygassa, ő csak semmi, ő csak zenész...”

– zárta kézzel írt jegyzeteiből felolvasott nyilatkozatát Horváth.

Amikor Kádár ügyvédje a 2010 végi Sátor-gyilkosság előzményeiről kérdezte Horváthot, a tanú azt kezdte ecsetelni, hogy Kádár akkoriban több gyilkosságot tervezett, melynek célpontjai a bűnszervezet egykori tagjai – B.K. és a vádlott Szamaránszky Roland – lettek volna, ám ezekre nem került sor.

„Kádár tovább akart gyilkolni, de nem volt már kivel, mert a Csonti eltávolodott tőle” – mondta a csótfai férfi, hozzátéve, hogy tudomása szerint Kádár Raisz Andrást (a meggyilkolt Raisz fivérek apját) is el akarta tenni láb alól, mert úgy gondolta, hogy ő tesz ellene névtelen feljelentéseket a rendőrségen.

„Egyszer mentem egy barátomhoz, aki ott lakott, ahol a Bandi (Raisz András). Aztán találkoztam Kádárral, és mondtam, hogy láttam a Bandit, ő meg izgatottan kérdezte: Hogy néz ki, hogy néz ki? Mondtam, hogy nem túl jól. Akkor tudtam meg, hogy Kádár egy nő segítségével adagolta Raisznak a mérget, de az végül életben maradt. Még a Zakált is meg akarta mérgezni. (...) Ha nem csukják be, még ma is gyilkolna!”

– tette hozzá Horváth, amire Kádár megvető tekintettel válaszolt, és amikor szót kapott, mindent cáfolt.

Kádár Krisztián egy korábbi tárgyaláson (Fotó: Paraméter)

„Horváth Lehel le akar járatni engem ezekkel a dolgokkal, ugyanúgy, ahogy Nagy Zsolt is. Én sem B.K.-t, sem Szamaránszkyt, sem Zakált, sem az öreg Raiszot nem akartam meggyilkolni” – jelentette ki Kádár, amire Horváth csak széles mosollyal válaszolt, Kádár pedig azzal folytatta, hogy Lehel próbál mindent ellene fordítani.

„Az sem igaz, hogy amikor 2015-től előzetesben voltam, levelet írtam neki, amiben instrukciókat adtam, hogyan tegyen vallomást a különböző ügyekben” – folytatta Kádár, ám ekkor a bírói szenátus elnöke félbeszakította:

„Vádlott úr, lehet egyszerűbb volna, ha nem arról beszélne, ön szerint miben hazudik a tanú, hanem hogy miben mond igazat”

– hangzott a bölcs megjegyzés, ami egy kicsit feloldotta a tárgyalótermen eluralkodó feszültséget. A vádlottnak ugyanakkor joga van ahhoz, hogy tetszőleges formában kinyilvánítsa álláspontját a neki címzett kijelentésekkel kapcsolatban, Kádár pedig tartotta is ehhez magát, és folytatta. Elmondta: nem hogy Sátor halála után nem gondolkodott gyilkosságokon, hanem soha azelőtt nem gyilkolt, és nem is rendelt meg gyilkosságot.

„Nem állt szándékomban lőni Sátorra, nem is ebből a célból mentem Horváth farmjára, nem vittem oda, és nem is használtam ott semmilyen fegyvert”

– próbált cáfolni mindent, ami Lehel előző kihallgatásán elhangzott. Horváth eleinte homlokráncolással és feje ingatásával reagált a kijelentésekre, de ezen a ponton már mint akinek fárasztó ez az egész, unott arccal, keresztbe tett lábakkal, székében hátradőlve hallgatta egykori barátja reakcióit. Viszont amikor a vádlott a Reisz-gyilkosság ecseteléséhez jutott, a tanú felkapta a fejét.

„Horváth ötmillió szlovák koronát kapott Reisz meggyilkolásáért. Utána pedig minden embert, akit a Sátor-csoport gyilkolt meg, Horváthnál temettek el” – hangsúlyozta Kádár, amire a tanú azonnal közbevágott volna, ám a bíró leállította, mert nem nála volt a szó.

Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróság november 20-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Horváth Lehel pár perccel később reagálhatott az elhangzottakra, és közölte, hogy kitart a vallomása mellett, és leszögezi, hogy kizárólag az igazat mondta mindennel kapcsolatban. Kihallgatása befejeződött, de mielőtt visszaszállították volna a börtönbe, ahol előzetes letartóztatását tölti, még egy utolsó mondatot diktált a jegyzőkönyvbe:

„Kádárnak csak azt üzenném, tudják, van egy ilyen szólás: Ne pisálj széllel szemben, mert hugyos leszel!”

(db)


Korábbi beszámolóink a maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csontiék a vádlottak padján!

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

Elnapolták Horváth Lehel kihallgatását

Ott volt a Fontánában, de nem emlékszik semmire

“Talán azt gondolták, istenek”

MAFFIA: Két holttestet találtak Dunaszerdahely közelében!