MAFFIA: Rátört a NAKA az alsóhatári polgármesterre, gyilkossággal gyanúsítják!

2019. február 21. - 09:53 | Régió

Őrizetbe vette az alsóhatári (Galántai járás) polgármestert a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

MAFFIA: Rátört a NAKA az alsóhatári polgármesterre, gyilkossággal gyanúsítják!
Rendőrök az alsóhatári községi hivatalnál csütörtök reggel - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotó: Ján Petrovič/Aktuality.sk)

A NAKA rendőrei csütörtök reggel törtek rá Alsóhatáron a község első emberére, Dora Ferencre, akit gyilkosság gyanúja miatt vettek őrizetbe.

A rendőrség őrizetbe vette a polgármester egyik fiát, Ferencet, és Alsóhatáron egy további személyt, A. Lászlót is. Az ügy összefüggésben lehet azzal, hogy a rendőrök - a csallóközi maffiaper egyik vádlottjának iránymutatása alapján - egy újabb holttestre bukkantak január közepén.

"A NAKA ezekben a percekben Dél-Szlovákiában tart műveletet egy erőszakos bűncselekmény miatt. Az esettel kapcsolatban a nap folyamán adunk bővebb tájékoztatást, és publikáljuk a művelet közben készített videót"

- áll a rendőrség Facebook-bejegyzésében, amit csütörtök reggel 7:20-kor tettek közzé.

A rendőrség délután hivatalosan közölte:

A "Valentín" fedőnevű akció keretén belül négy személyt vettek őrizetbe, akiket öt gyilkossággal, csalással, és a Sátor Lajos-féle bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítanak. Egyikük gyanúsítotti státuszban van, hárman pedig terheltként szerepelnek a büntetőeljárásban.

Az említett bűncselekményeknek három további terheltje van, de ők más ügyek miatt már előzetes letartóztatásban vannak. Úgy tudjuk, a csallóközi maffiaper vádlottjairól lehet szó. Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint ők Bugár György, Nagy Zsolt és Horváth Lehel lehetnek.

Később a hatóság hozzátette, hogy technikai problémák miatt mégsem közölnek videofelvételt a bevetésekről.

A rendőrök Alsóhatáron több ingatlanhoz, és a községi hivatalhoz is kivonultak. Az akcióval egy időben a NAKA munkatársai egy vízkeleti (Galántai járás) családi háznál is felbukkantak. Információink szerint ebben a házban lakik Dora Ferenc egyik fia.

A Sátor-féle maffia tagja volt?

Dora Ferenc már hosszú ideje Alsóhatár polgármestere. A települést 28 éve vezeti, több cikluson át az MKP jelöltje volt, majd 2014-ben és 2018-ban már a Híd jelöltjeként indult az önkormányzati választásokon.

A csallóközi maffiaper több vádlottja is - köztük Kádár Krisztián és Bugár György - korábban azt vallotta róla, hogy a kétezres években tagja volt a Sátor Lajos által vezetett bűnszervezet galántai ágának.

Dorát a maffiaper kezdete előtt a NAKA nyomozói kihallgatták, de csak tanúként. Az alsóhatári férfi akkor tagadta, hogy a Sátor-féle maffia tagja lett volna. A kényes kérdésekre rendre azzal válaszolt, hogy a részletekre nem emlékszik, ám azt beismerte, hogy baráti kapcsolatot ápolt a Raisz fivérek egyikével, Csabával. Raiszékat később - 2008-ban - Sátor Lajos és Nagy Zsolt "Csonti" gyilkolták meg Csonti nyékvárkonyi házában, a holttesteket pedig Horváth Lehel csótfai birtokán ásták el, ahol 2011-ben a rendőrség meg is találta a tetemeket.

Dora Ferencet február 21-én beültetik a NAKA kisbuszába - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotó: Ján Petrovič/Aktuality.sk)

Arról, hogy Dora Ferenc kapcsolatban volt Sátor Lajossal, nemcsak a vádlottak, hanem a meggyilkolt Raisz fivérek apja, a maffiaper egyik károsultjaként számon tartott Raisz András is vallott. Raisz valamikor a kétezres évek második felében fiait kereste, mert egy ideje nem jelentkeztek nála. Első útja Alsóhatárra vezetett, ahol meg is találta Szilárdot és Csabát, akik többek között Sátor társaságában, Dora házában tartózkodtak.

"Bementem Szilárddal az alsóhatári családi házba, ahol egy vadász-szobába léptünk be. Az asztal mögött ült Dora Ferenc, a fia, és ott volt még M. J. galántai exrendőr, B., Szilárd, Csaba, és Sátor Lajos is"

- vallotta Raisz András tavaly szeptemberben a Specializált Büntetőbíróságon.

Doráék neve a már említett vádlott, Bugár György beismerő vallomásában is felmerült. A vádlott tavaly májusban elmondta, hogy az egyik Csótfán elkövetett gyilkosság előtt Doráék voltak azok, akik átadták Sátor Lajosnak a későbbi áldozatot.

"Sátor odahívott minket Lehelhez, odamentünk Nagy Zsolttal, aztán beültetett minket a saját autójába. Kimentünk a közeli dunatőkési panzió parkolójába, már ott állt egy fekete Superb, amiben láttam, hogy Dora Ferenc és egyik fia ültek. Sátor odament hozzájuk, beszélgettek, pár percre rá kiszállt Superbből a benne ülő harmadik ember, L., és Sátor beültette őt az autóba, amiben Nagy Zsolt és én voltunk. Aztán visszamentünk Horváth Lehelhez, és Sátor azt a parancsolta, fojtsuk meg L.-t. Azt nem tudom megmondani, miért kellett L.-nek meghalnia"

- idézte fel a kétezres évek végén történteket Bugár.

Sátor Alsóhatárra akart visszavonulni

Nem sokkal azután, hogy Sátor Lajos ellen 2000 nyarán nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, a maffiafőnök úgy döntött, Alsóhatáron egy óriási hétvégi házat építtet, amibe ő és három legfontosabb embere - Kádár Krisztián, Reisz Andor és Vlčko Pál - visszavonulhat.

Alsóhatár már csak azért is ideális helyszín lett volna a rejtőzésre, mert a galántai járásbeli település tulajdonképpen egy zsákfalu - csak egy aszfaltút vezet oda Királyrév irányából -, szinte alig van áthaladó forgalom, ugyanakkor földúton 15 perc alatt el lehet jutni onnan a komáromi járásbeli Gúta környékére is.

A tervezett villa azonban soha nem készült el teljesen.

A rendőrség 2001-ben kiszimatolta az építkezést, és rajtaütést hajtott végre, amikor a bűnbanda tagjai éppen kőművesmunkát végeztek. Sátor is jelen volt, azonban az utolsó pillanatban el tudott menekülni a rendőrök elől.

Az óriási ház építési munkálatait végül nem folytatták, máig ott áll az alsóhatári erdőben. Az aktuális kataszteri nyilvántartás szerint a félkész villa és a hozzá tartozó telek ma Dora Ferenc polgármester tulajdonát képezi.

(db)

Korábbi beszámolóink a csallóközi maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

Elnapolták Horváth Lehel kihallgatását

Ott volt a Fontánában, de nem emlékszik semmire

“Talán azt gondolták, istenek”

MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?

Az albári polgármester sofőrje szervezte meg a Sátor-Trnka csúcstalálkozót

„Azt kiabálta, hogy kinyírja az összeset, és Kádárral kezdi, ő lesz az első!”

Sátor sírva fakadt, Kádár izzadt, egymástól rettegtek

Trnka megúszta, neki nem kell a bíróságon magyarázkodnia Sátor Lajos miatt

Lučanskýt Sátor Lajosról vallatták, és megszólalt a tízes gyilkosság túlélője is

Temetőt csináltak a csallóközi határból, sorban kerülnek elő a holttestek

Csonti kilenc hónap után előbújt a börtönből