Maffiaháború Dunaszerdahelyen - Mi történt 97-től a tízes gyilkosságig?

2014. március 25. - 12:00 | Régió

Kecot lelőtték, Sipos eltűnt, Csémyt kivégezték, Kis Cinét lefejezték. Két viharos szerdahelyi esztendő története.

Maffiaháború Dunaszerdahelyen - Mi történt 97-től a tízes gyilkosságig?

1997. elején még úgy tűnt, egy bűnszervezet uralja Dunaszerdahelyt és környékét, a háttérben viszont már máshogy néztek ki a dolgok. Míg Pápay Tibor és alvezérei főleg a védelmi pénzeket szedték, és felügyelték az erőszakos bűncselekményeket - adót szedtek a bűnözőktől is -, addig Sipos Milán és Vida Tamás csoportja inkább "üzleti" téren próbált érvényesülni. Olajszőkítés, kisprivatizációk, biztosítási csalások, szeszcsempészet - Vida mindenben benne volt, Sipos pedig a védelmet biztosította számára.

A két szervezetnek viszont közös pénztárosa volt a szerdahelyi Duna utcában lakó Keco személyében. A pénzt mindenki Keconál adta le, majd a papírforma szerint a nagyfőnök Pápay egyenlő arányban szétosztotta a helyi "vezérek" közt. Vida üzletei azonban jobban jövedelmeztek, ezért a csoport Keco bevonásával úgy döntött, másfél millió koronát nem raknak be a közösbe, inkább maguk között osztják szét.

A stikli Pápay tudomására jutott, és nem hagyhatta annyiban a szabályszegést.

'97. január 26-án, egy vasárnap délután Kis Cine csengetett Keconál. Ő azon kevesek egyike volt, akinek bejárása volt a pénztáros lakásába. Mielőtt Keco beengedte Cinét, felhívta őrző-védőjét - Sátor Lajost -, hogy látogatója érkezett. A biztonsági "előírások" szerint Keco csak testőr jelenlétében fogadhatott látogatót. Kis Cinével azonban jóban volt, nem várta meg amíg Sátor megérkezett, beengedte őt. Ez volt az utolsó rossz döntése, ugyanis az őt eláruló Cinével tartott a felfegyverzett Csémy Misi is, aki több lövéssel kivégezte a pénztárost.

A Keco-gyilkosságot követően különös helyzet állt elő. Pápay először nem tudta, hogy Sátorék tisztában vannak vele: Kis Cine az áruló. Eltartott néhány napig, míg mindenki előtt kitisztult a kép. Csémy Misi hamarosan Černák kedvenc bérgyilkosa lett - a Mišo Mad'ar becenevet kapta -, Kis Cine pedig átállt Pápayék oldalára.

A nyílt szembenállás kakaskodásokat szült. Egy alkalommal Écsi Béláék autós üldözés során nyitottak tüzet Siposék embereire: Szamaránszky (Paprika) és Szerencsés lőtt sebeket szerzett. A Vida Tamás autója alá helyezett pokolgép csak azért nem robbant fel, mert a célszemély észrevette, és jelentette a rendőrségnek. Nem sokkal ezután Sipos Milánt verték meg Pápay emberei, az egykori birkózó mindkét kezét eltörték.

Alig egy hónapon belül odaáig fajult a helyzet, hogy Sipos, Vida és Sátor bandájának távoznia kellett Dunaszerdahelyről - Magyarországra szöktek, ahol Vida kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett.

Sátorék bosszút forraltak, de vártak a megfelelő alkalomra. Az egész csoport abban bízott, hogy egyszer úgyis sikerül meggyőzni a szlovák alvilágot uraló Černákot arról, hogy sokkal jövedelmezőbb lenne velük üzletelni, mint Pápayval és primitív bandájával.

'97. márciusában Sipos Milán és Potásch Emil Besztercebányára utazott, hogy beszéljenek Černákkal. Csémy Misi segített elintézni a találkozót, ő vezette Černák elé a szerdahelyi "delegációt". Hiba volt megbízni Csémyben. Černák irodájában gyilkos brigád várta őket, mindkettőjükkel végeztek. Az irodában Pápay is jelen volt, aki végignézte a gyilkosságot, és ezzel Černák örökre lekötelezte. Mellesleg Pápaynak ötmillió koronás büntetést kellett fizetnie, amiért a besztercebányai nagyfőnöknek kellett likvidálnia a szerdahelyi főnök riválisait.

A Magyarországon bújkáló szerdahelyi csoport ezzel újabb pofont kapott. A banda vezetését Sátor Lajos vette át. Tudta, ha valaha még labdába akar rúgni az alvilágban, valahogyan vissza kell vágnia.

A revanssal egészen augusztusig vártak. A csali újra Kis Cine volt, aki most azt az oldalt árulta el, ahova átállt. Egy győri diszkóba hívta az épp Szerdahelyen tartózkodó Csémyt, majd hazafelé jövet a keleti lakótelepen szállt ki Csémy kocsijából. Ahogy kiszállt, Csémyt agyonlőtték, majd a fegyveresek egy fehér VW Golffal húzták el a csíkot.

Pár órával később Mikuláš Černák is megjelent a helyszínen, saját szemével akart meggyőződni róla, hogy kedvenc bérgyilkosát kivégezték. Bosszúja nem sokat váratott magára.

Az árulás Kis Cine életébe került. A Csémy-gyilkosság másnapján pozsonyi alvilági katonák magukat nyomozónak kiadva csalták el őt, majd egy dévényi villába szállították. Ha minden igaz, itt Černák saját kezűleg végezte ki őt, fejét levágták, és a dunaszerdahelyi Kék Duna bevásárlóközpont előtt egy virágágyásba helyezték.

Sátorék Csémy likvidálásával sikeresen visszavágtak Pápaynak és Černáknak is. Szép csendben, Magyarországon tervezgették tovább visszatérésüket Dunaszerdahelyre.

A '97. augusztus 7-i Új Szóban megjelent cikkben az olvasható, hogy Csémy kivégzésének hátterében állítólag Sipos Milán áll. A közvélemény ekkor még nem tudhatta, hogy Sipos már több hónapja halott.

Kis Cine bátyja, Hodossy Zoltán nehezen tudta megemészteni, hogy Černákék ilyen csúnyán elbántak öccsével. Összeveszett Pápayval, megfenyegette, hogy kitálal a rendőröknek a piszkos ügyleteikről, testvére lefejezése miatt ugyanis az egészből elege lett. Ez nagyon felhúzta Pápayt. '97. december 16-án egy terepjáróval elütötte Hodossyt, ráadásként pedig még át is tolatott a veterán birkózó testén. Hodossy kórházba került, ahol a rendőröknek tanúsította, hogy Pápay és emberei bántak el vele.

Ezt követően Pápay Tibor, Cseh Erik és Musil Róbert ellen országos elfogatóparancsot adtak ki.

Pápaynak hosszú hónapokig Csehországban kellett bújkálnia. A szerdahelyi "boss" távollétében '98. január 19-én véghez vitték a Dunaszerdahelyi járás eddigi legnagyobb rablását - az elkövetők egy postakocsit fosztottak ki, nyolcmillió koronát zsákmányoltak. A szóbeszéd szerint a bűncselekményt nem a Pápay-klán tagjai követték el - felforgatva ezzel az alvilági rendet.

Az Új Szó '98. január 22-i cikke


'98. februárja Dunaszerdahelyen a pokolgépek hónapja volt. Először a bősi zsaruk kapcsoltak le két személyt, akiknek autójában egy távirányítású robbanószerkezetet találtak. A gyanúsítottak azt állították, hogy a bombához semmi közük, azt csak az árokparton találták.

Sebaj, van másik! Néhány napon belül a dunaszerdahelyi SZNF tér lakosait sokkolta a lakótelep parkolójában "felejtett" pokolgép látványa. Állítólag csak azért nem lépett működésbe, mert lemerültek az elemei. A bombát egyébként egy Daewoo Tico alá helyezték el, a kocsi tulajdonosa talán észre sem vette, amikor elhajtott a parkolóból.

A Csehországban bújkáló "hármasfogat" egyik tagja '98. júniusában hazatért.

Hamarosan Pápay Tibor is visszatért Dunaszerdahelyre. A hazajövetel valószínűleg egy alkunak volt köszönhető - Hodossy Zoltán visszavonta a Pápayra nézve terhelő vallomását.

'98. októberében fegyveres elkövetők újabb két postakocsit raboltak ki a Csallóközben. A rendőrségi tájékoztatás szerint a lopott pénzt nem tudták felhasználni, mert a zsákokban felrobbantak a biztonsági festékpatronok. Valószínűleg ugyanazok a tettesek, akik januárban nyolcmillió koronát zsákmányoltak.

Novemberben egy újabb gyilkosság rázta meg a csallóközieket. Az eset nagy valószínűséggel nem a Sátorékkal folytatott hatalmi harc, hanem a Pápay-klán belső konfliktusának eredménye.

Mindezek után - pár hónappal később - '99. március 25-én megtörtént a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság.

Kapcsolódó cikkeink:

FONTÁNA: 15 év telt el a véres csütörtök óta

Kézigránát a síron, sírkő a szökőkútban

Elhantolt(?) alvilág

Ki állt a tízes gyilkosság hátterében?

Latrok hadviselése?

(parameter)

A Csallóköz hetilap archívumát a Bibliotheca Hungarica, az Új Szó korabeli cikkeit pedig a Szlovákiai Magyar Adatbank bocsátotta rendelkezésünkre.