Maffiamódszerrel gyilkolták volna meg Zsuzsováék Šufliarskýt, bombát akartak elrejteni a szemetesében!

2019. szeptember 3. - 10:44 | Belföld

A ház előtt lévő szemetesbe rejtett bombával akarták meggyilkolni Peter Šufliarskýt, a főügyész korábbi első helyettesét. A megbízás a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Alena Zsuzsovától érkezett Szabó Tamásnak és Miroslav Marčeknek Andruskó Zoltánon keresztül.

Maffiamódszerrel gyilkolták volna meg Zsuzsováék Šufliarskýt, bombát akartak elrejteni a szemetesében!
Fotó: TASR

A Markíza televíziónak sikerült megszereznie egy dokumentumot, amelyben részletesen leírják Šufliarsky mellett Daniel Lipšic ügyvéd és Maroš Žilinka ügyész meggyilkolásának tervét.

A dokumentumban lévő információk szerint a megrendelés 2017 őszén egy, az iratban meg nem nevezett személytől érkezett. Az azonban kiderült, hogy a megrendelést Alena Zsuzsová továbbította Andruskó Zoltánnak, és át is adott neki 20 ezer euró előleget Komáromban, a nő háza előtt. Andruskó állítólag azt állítja, hogy Zsuzsová 200 ezer eurót ígért neki Lipšic haláláért, Žilinkáért pedig 70 ezret.

Zsuzsová a televízió szerint azt mondta Andruskónak, hogy figyeljék Žilinkát, és amikor Lipšiccel lesz, mindkettőjüket meg kell ölni, ha pedig ez nem sikerül, akkor Žilinka a prioritás.

A megbízást a dokumentum alapján elfogadta Szabó és Marček, de két hónap elteltével még mindkét célpont életben volt. Ekkor Andruskó egy meg nem nevezett ismerőséhez fordult, aki külföldieket biztosított számára – ők is figyelték az ügyészt, de nem sokkal később Andruskó visszavonta a megbízást. Zsuzsovának ekkor még mindig azt állította, hogy dolgozik az ügyön,

egészen addig, amíg meg nem kapta a nőtől Ján Kuciak meggyilkolásának megbízását.

Azt, hogy Szabó és Marček figyelték Žilinkát, egy térkép is bizonyítja, amelyet előbbi autójában találtak meg, és bejelölték rajta az ügyész házának pontos helyét. A Markíza szerint ezt Marček felejtette Szabó autójában. Abban az autóban, amivel Nagymácsédra is mentek a gyilkosság előtt. Marček telefonjában pedig képeket találtak Lipšicről, Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról.

A Šufliarsky meggyilkolásával kapcsolatos megbízás 2018 nyarán érkezhetett, Zsuzsová 100 ezer eurót ígért érte Andruskónak. A nő állítólag azt állította neki, hogy Šufliarsky helyett más ügyészre van szüksége, konkrétan René Vanekra.

A bombát, amit Šufliarsky szemetesében helyeztek volna el, Andruskó egy magyarországi ismerősétől szerezte volna be, ez azonban végül nem sikerült – írja a lap.

Šufliarskýt 2018 júniusától szeptemberéig figyelték – egészen addig, amíg le nem tartóztatták őket.

Šufliarsky elmondta, arról, hogy megfigyelték, illetve hogy mikor, hányszor, kikkel és milyen módszerekkel akarták őt megölni, ő is a vádemelési javaslatból szerzett tudomást, a gyanúsítottakat pedig egyáltalán nem ismeri.

Az egykori főügyészhelyettes meg van róla győződve, hogy a gyanúsítottak száma nem végleges.

Mint ismert, Peter Šufliarsky egyike volt a Főügyészség kulcsembereinek, amikor kiderült, hogy többszáz sms-t váltott Marian Kočner vállalkozóval, akit egyebek mellett a Kuciak-gyilkosság rendelésével is gyanúsítnak.

Šufliarsky először akkor beszélt az sms-ekről, miután az Aktulity.sk hírportál érdeklődni kezdett az üzenetek tartalmáról, egy részét pedig az OĽaNO elnöke, Igor Matovič nyilvánosságra is hozta. Szerinte több mint négyszáz sms-ről van szó, amelyek 2017-ből származnak. Az üzenetekben említették a választásokat, Kočner széfét, valamint egy kétórás beszélgetést egy autóban.

Šufliarsky megerősítette, hogy 2017 januárja és júliusa között sms-ezett Kočnerrel, de állítja, hogy a válaszai professzionálisak és a tisztességesek voltak. A főügyész korábbi helyettese már akkor megemlítette, hogy Kočner az ő meggyilkolását is megrendelhette.

Šufliarsky szerint a kommunikációja Kočnerrel semmilyen mértékben nem függ össze Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával. Miután kiderült, hogy Šufliarsky sms-eket váltott Kočnerrel, távozott a főügyészhelyettesi pozícióból, de az Aktuality.sk szerint azóta is Főügyészségen dolgozik. Korábban azt ígérte, nyilvánosságra hozza a teljes beszélgetést, de erre azóta sem került sor.

Az ügyet a NAKA korrupcióellenes egysége vizsgálta, alig több mint három hónappal később azonban lezárták az ügyet.


(tvnoviny.sk/para)