Maffiát makulátlanokra – sikertelen kísérlet kipipálva. Haladjunk!

Ardamica Zorán | 2020. július 9. - 09:41 | Vélemény

Nos, kérem, szinte semmi sem történt, amikor a megvádolt házelnök bizalmi szavazást kért magára (érdekes, mondhatni abszurd módja a felelősség elhárításának) és túlélte azt.

Maffiát makulátlanokra – sikertelen kísérlet kipipálva. Haladjunk!
Illusztráció (wikipédia)

Miért szinte semmi?

Azért, mert a szekér végre mehet és menjen is tovább (menjen is, mert nagyon lassú).

Ez ugyanis a politika. Naivitás lett volna azt feltételezni, hogy egy kormány, amely még el sem kezdett rendesen működni, felszámolja önmagát a startvonalon. Nem erre kértek mandátumot a tagjai. Szar ügy persze, hogy kihullanak a csontvázak, de most ez a matek adja ki a többséget. Aki pedig politikusnak áll, az ne féljen a kompromisszumoktól, amiként ugye örömlány se féljen az aktustól. A politika nem a szépség, az erkölcs, az intellektus és a becsület területe, noha kétségkívül lenne igény mindezekre. Csakhogy olajat és fékhengert sem igen lehet tiszta kézzel cserélni, dugulást sem elhárítani bűz nélkül. Ez van.

És persze azt sem kell gondolni romantikus naivitásunk kiteljesedésében, hogy minden áldott szavazó, aki ezeket (is) bevoksolta parlamentbe, meg lett vezetve, de nagyon, pedig a nyakát tette volna az urak és hölgyek becsületére. Nem. Tudtuk, milyen a választék. A sajtó segített, mindenki olvashatott valami szaftosat a kedvencéről, mégis őt karikázta, mégis az ő pártját vagy „pártját” támogatta. Mégis megfelelt neki. Ezek a választók csontvázai is. „Tetszettek volna forradalmat csinálni”, vagy ugye Terézanyát választani. Nem tetszettek. Mert úgy álltak hozzá a szavazók, hogy ha a villanyszerelő normálisan és biztonságosan megszereli a villanyt, kérdezed, hogy lopott-e már biciklit? Nem kérdezed. Ami helytelen volt, mert aki a törvényt hozza, az tisztelhetné is…

Akkor most már dolgozzanak a honatyák, majd négy év múlva kiállítjuk nekik a számlát.

Vagy esetleg addig kéne rákényszeríteni őket, amíg alkotmányozó többséggel rendelkeznek, hogy szigorítsák a jelöltetés kritériumait. Pedagógus pl. nem lehet valaki, ha nem üresek a bűnügyi nyilvántartó reá eső kockái, képviselőnek viszont megfelel egy-egy elítélt alak? Azelőtt kell kiválogatni a férgesét, mielőtt oda kerülhetne. Ha a lakosság így válogatott, ezt kapta.

Az a „szinte” az első mondatban pedig a következő egyetlen dologra vonatkozott: az történt csupán, hogy a mostani kormány és parlamenti többség tagjai legközelebb már nem hivatkozhatnak arra, hogy a maffiát jöttek leváltani makulátlan emberekre. Haladjunk.