Maffiavezérek és eltűnt személyek – több tucat szlovákiait keres az Interpol

2018. december 23. - 10:59 | Belföld

Az Interpol megközelítőleg negyven szlovákiai személy után nyomoz – egy részüket bűncselekmény elkövetéséért keresik, de vannak, akiket eltűntként tartanak nyilván.

Maffiavezérek és eltűnt személyek – több tucat szlovákiait keres az Interpol
Róbert Okoličány (Fotó: TASR)

Az Interpol már 95 éve működik nemzetközi szervezetként. A székhelye a franciaországi Lyonban van, és 190 tagállamot tömörít magába. Fő küldetése a terrorizmus, a katonai bűncselekmény, a szervezett bűncselekmény, a kábítószer-kereskedelem, a gyerekpornó-készítés, valamint a korrupció elleni harc.

A mai napig az Interpol 21 szlovákiai személyt tart nyilván, akit bűncselekmény elkövetésével köröznek. A legismertebbek közé tartozik az életfogytiglanra ítélt maffiafőnök, Róbert Okoličány és társa, Róbert Nigut.

Szintén a listán szerepel a 23 évre ítélt Viliam Mišenka, valamint Karol Mello, akit egy 2004-ben történt dunahidasi (Most pri Bratislave) lövöldözés ügyében keresnek. Akkor egy nőt és gyermekét lőtték le.

Szintén az adatbázisban szerepel Patrik Šnajdr neve is, aki Miroslav Štvrtecký jobbkeze volt. Štvrtecký és bandája 2002-ben Erdőhát (Záhorie) környékén tevékenykedett. A 21 bűncselekményért körözött személy között egyetlen nő szerepel: Marcela Giertlovát közeli személy elleni támadásért körözik.

A körözött személyek mellett 17 eltűnt szlovákiait tart nyilván az Interpol. Köztük van például a nagyszombati vállalkozó, Ladislav Matovič, valamint a jelenleg 12 éves Adam Azab, akit egyes információk szerint tíz évvel ezelőtt édesapja családja hurcolt Egyiptomba. Rajta kívül további öt gyerek szerepel az eltűntek listáján.

noviny.sk/para