Maga alá temette a bedőlt fal

2019. január 20. - 14:26 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok IX.

Maga alá temette a bedőlt fal

Az előző részek:

Száznyolcvan éve született Kalocsa Róza

A Csallóközt is bejárta a világhírű olasz földrajztudós

Nyolcvan évvel ezelőtt nyílt meg az első csallóközi középiskola

A dunaszerdahelyi Berger Lipót korszakalkotó találmánya

Kisváros a vidék közepén

Víg, bohókás Szilveszter-estek 1925-ben

Magyarország monographiája

Saul nagymagyari fiai


Csicsay N. várkonyi lakos falat bontott családi házánál, miközben az ott dolgozó Gutai Lajost a bedőlt fal maga alá temette. A szerencsétlenül járt fiatal ember azonnal meghalt. Huszonkét éves volt, nős két gyermek atyja. Az épület tulajdonosa is megsérült, de komolyabb baja nem történt. A Csallóközi Hírlap 1925. május 17-i száma azt is jelenti az esetről, hogy „a dunaszerdahelyi járásbiróság a boncolás megejtése céljából kiszállt a helyszinre”.

A somorjai fogdából megszökött egy lopásért elítélt cigány. Este 9 órakor az őr vacsorát vitt be a raboknak, s egyikük a nyitva maradt ajtón át kisurrant az épületből. Rögtön üldözőbe vették őt, de nyoma veszett. „Csodálatos az, hogy az utca tele volt sétálókkal s a szökevényt mégsem sikerült elfogni” – így a tudósító.

Még egy korabeli hír a Felső-Csallóközből, mely arról szól, hogy a somorjai református iskola „annyira rossz állapotban van, hogy a napokban történt nagy esőzések a tetőn át az iskolateremben egész tócsákat eredményeztek”. A helyiségekből lapátokkal távolították el a vizet.

A politikai társadalmi lap egy másik munkatársa a nemesabonyi körzeti nótárius, Bohus Géza kényszerű nyugdíjaztatása ügyével foglalkozik. Megjegyzi: „Hogy a lakósság mennyire fájlalja szeretett volt jegyzőjének távozását, bizonyitja az a körülmény is, hogy a nemeshodosi képviselő-testületi közgyülés jegyzőkönyvileg örökitette meg tisztségviselőjének érdemeit, s egyhangulag sajnálatának adott kifejezést távozása miatt”.

Kósa Gergelyt, a „dunaszerdahelyi adóhivatal kipróbált régi emberét” felettes hatósága úgyszintén nyugállományba helyezte.

1925 pünkösdjén – szombattól keddig – szünetelt a komáromi hídforgalom. A lezárás okáról nem ír bővebben a lap. Az „intézkedés” valószínűleg az ünnepekre való tekintettel történt.

A régi csallóközi újsághírek közt tallózva egy szellemes hirdetésre is rábukkantunk. A keretben a következő sorok olvashatók: „Távirat. Szeeher Daniel, Dunaszerdahely. Keerek oet kilogramm valodi speciál szalamit. Amundsen, Északi sarok.”

Lelkes Vince