Magad adod?! - A virtuális lét veszélyeiről láttak előadást a nagymegyeri szakközépsulisok

2020. január 19. - 15:48 | Régió

A nagymegyeri Magán Szakközépiskola tanulói egy érdekes és formabontó foglalkozáson vehettek részt, melynek témája a virtuális lét veszélye.

Magad adod?! - A virtuális lét veszélyeiről láttak előadást a nagymegyeri szakközépsulisok
A nagymegyeri szakközépsuli felvételei (Továbbiakért kattints!)

A Vekker Műhely Magad adod?! című színházi-nevelési foglalkozása, olyan témákkal foglalkozik, mint a virtuális élet, a ma már sajnos mindennapos cyberbullying (elektronikus úton történő megfélemlítés, kiközösítés), valamint a folyamatos megfelelési kényszer.

Az előadás Petra történetét dolgozza fel, aki 2050-ben egy virtuális gimnáziumba jár, ahol csak heti egy alkalommal érintkeznek egymással valóságosan, materiálisan a diákok. Mindenkinek a fejére ugyanis fel van szerelve egy chip, aminek a segítségével bármikor online tud lenni. Egy nap sajnos Petrát ″meghekkelik″, feltörik a rendszerét, aminek köszönhetően az egész életéhez, minden titkos videójához hozzáférnek a zsarolók. Ezzel kezdetét veszi a bonyodalom. A történetet két egyetemista viszi színre (Touati Karen és Pawlowicz Ádám), viszont az előadás két pontján is Kuklis Katalin (színész-drámatanár), aki a foglalkozás vezetője, megszakítja a történetet, és közös gondolkodásra hívja a tanulókat. Ezek során közösen próbálnak kiutat találni Petra folyamatosan bonyolódó helyzetéből.

Az előadás nem akar konkrét válaszokkal szolgálni a felvetett kérdésekre, inkább csak a közös gondolkodás erejével próbálja előhívni a tanulókból a helyzet lehetséges megoldásait. A kb. 90 perces foglalkozás során nem derül ki, hogy mi lett Petra sorsa, viszont mindenki a saját gondolatai, problémamegoldása segítségével el tud készíteni egy alternatív befejezést. Aki szeretné megtudni, hogy az eredeti történet hogyan ér véget, annak csak elég elolvasni Brendon Hackett Életjáték című novelláját, ugyanis Kuklis Katalin elárulta, hogy az előadás magját ez a novella képezi.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a virtuális létben sebezhetőbbek vagyunk, mint a való életben. Gyakrabban el kellene rajta gondolkodnunk, hogy tényleg mindig magunkat adjuk, vagy biztosan meg kell osztanunk az életünk privát mozzanatait másokkal is?

Nagymegyeri Magán Szakközépiskola