Magas adók és koronakrízis - A kereskedelmi kamara tagjainak többsége elégedetlen a kormány intézkedéseivel

2021. február 10. - 12:48 | Belföld

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) tagjainak 61%-a elégedetlen a kormány járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel.

Magas adók és koronakrízis - A kereskedelmi kamara tagjainak többsége elégedetlen a kormány intézkedéseivel
Fotó: TASR - illusztráció

A kamara 2020 végén készített felmérése szerint a megkérdezettek 39%-a volt elégedett a kormány által nyújtott segítséggel – tájékoztatott Bibiána Gunišová, a SOPK sajtótitkára.

A felmérés eredményeit csütörtökön (február 11.), a Szlovák gazdaság előrelátható fejlődése 2021-ben (Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2021) címmel rendezett konferencia keretében teszi közzé a kamara. Az eredményeken kívül nyilvánosságra hozza az ez évre vonatkozó makrogazdasági előrejelzését is.

A gazdasági felmérés eredményeiből kiderül, hogy a vállalkozói környezet 2020-ban a válaszadók 6%-a szerint volt kedvező, 24% szerint stagnált, 70% szerint pedig kedvezőtlen volt, ami a kedvezőtlen értékelés arányát tekintve a legmagasabb 2010 óta. A felmérés szerint a negatív értékelések hirtelen növekedését bizonyos mértékben a koronavírus-járvány következményeihez lehet kötni.

A felmérésből kiderül, hogy a kormány vállalkozói szektorral folytatott kommunikációját a válaszadók 5%-a tartja pozitívnak. Ez 2019-hez képest 4%-os csökkenést jelent. A semleges értékelések aránya 2019 óta változatlan, míg a negatív értékeléseké 4%-kal nőtt, ez jelenleg 49%. A pozitív értékelések aránya 2015 óta enyhén csökkenő tendenciát mutat, míg a negatív értékelések aránya nő.

A felmérésből azt is megtudhatjuk, hogy a vállalkozók 2020-ban is a magas adókat és illetékeket tartják a legnagyobb kockázatnak a vállalkozások számára. Második helyen a válság okozta külföldi keresletcsökkenés van, a harmadikon pedig a jogszabályok végrehajtása körüli nehézségek.

Az SOPK hozzátette, hogy a makrogazdasági előrejelzésben külön fejezetet szánnak a COVID-19 okozta gazdasági következmények elemzésének, és a felmérésben is külön kérdéscsoport foglalkozik a világjárvánnyal.

(MTI)