Magas energiaárakkal küzdenek a szlovákiai városok és falvak, nem kapták meg az államtól az ígért támogatást

2023. május 11. - 08:52 | Belföld

A magas energiaárak gátolják a városokat és a falvakat, hogy teljesíthessék kompetenciájukat. A szociális, a kulturális, a sport, illetve a közlekedési téren fennáll a veszélye, hogy szolgáltatásaikat csak bizonyos szinten tudják teljesíteni. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szerdán tartott sajtótájékoztatót, amely során közölte: az önkormányzatok kevesebb kompenzációs összeget kaptak, mint amennyi a kiadásuk volt – írja a noviny.sk.

Magas energiaárakkal küzdenek a szlovákiai városok és falvak, nem kapták meg az államtól az ígért támogatást
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Számos város és község kikapcsolja a jégpályákat, bezárja a sportközpontokat vagy korlátozza az utazást. Olyan kultúrházak is vannak, amelyekben csak bizonyos napokon fűtenek” – nyilatkozta Branislav Tréger, a ZMOS elnöke, illetve Liptovský Hrádok polgármestere. Hozzátette, szerinte az új kormánynak foglalkoznia kellene a gáz- és villanyárakkal.

„Azt is tudatosítani kell, hogy a kompenzációknak egyszer majd véget kell vetni, mivel borzasztóan leterhelik az állami költségvetést. Ez egy olyan dolog, amivel foglalkozni kell, és fel kell rá készülni” – jegyezte meg.

Jozef Božik, a ZMOS alelnöke, illetve Partizánske polgármestere közölte, a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 szervezete megállapodott a városokkal és a falvakkal az 54 millió eurót tartalmazó, úgynevezett kompenzációs csomag újraelosztásáról, mégpedig úgy, hogy 25%-ot kapnak a megyék, 75%-ot pedig a városok és a falvak.

A támogatást a települések lakosainak száma szerint számítják: míg a több mint 3 ezer lakossal rendelkező nagyobb településekre 0,8-as együttható vonatkozik majd, addig a kevesebb mint 3 ezer lakossal rendelkezőkre 1,2-es, Pozsonyra és Kassára pedig 1-es.

„Mindig arról beszélnek, hogy az önkormányzatok több pénzt kapnak, mint ami a kiesésük volt, de ez nem igaz. Mi kb. 300 milliós kompenzációt kaptunk, ami még mindig sokkal kevesebb attól, amit elvettek tőlünk” – mondta Tréger, majd hozzátette: szerinte az előre jelzett kompenzációs mechanizmusokat az új kormánynak úgy kellene érvényesítenie, hogy az önkormányzatok hozzáférhessenek.


(noviny.sk)