Magas a kullancsok előfordulási aránya a Komáromi járásban

2021. június 10. - 15:29 | Régió

A komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal májusban kezdte nyomon követni a kullancsok előfordulását a Komáromi járásban, hogy részletesen tájékoztathassa a nyilvánosságot a kullancsok aktivitásáról és a fertőzésveszélyről a kiválasztott térségekben.

Magas a kullancsok előfordulási aránya a Komáromi járásban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Május folyamán a hivatal munkatársai 11 területet vizsgáltak át. A legtöbb helyen közepes vagy magas intenzitású a kullancsok aktivitása. Összesen 87 kullancsot gyűjtöttek össze, melyek közül tizenkettőben mutatták ki PCR eljárással a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktériumot. A kullancsencephalitis vírus jelenlétét is vizsgálni fogják.

A Közegészségügyi Hivatal szerint a kullancsaktivitás a legmagasabb Kava, Nagykonkoly, Túzokpuszta és a Csicsói-holtág térségében. A komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal szakemberei azt javasolják, hogy a rizikósabb területeken, például az alacsonyabb cserjésekben, vagy az árnyékos helyeken, ahol magas fű nő, vagy ahol a rét találkozik az erdővel, használjunk hatékony kullancsriasztó sprayt, és viseljünk hosszú szárú öltözéket. A befúródott kullancsot ajánlatos a lehető legrövidebb időn belül, a megfelelő módon eltávolítani. A megfertőződés kockázata annál nagyobb, minél tovább van befúródva az élősködő.

TASR