Magas rangú rendőrtiszteket vett őrizetbe a rendőrség, együttműködhettek Kočnerrel!

2019. szeptember 26. - 10:02 | Belföld

Pavol Vorobjov mellett bilincsben végezte a pénzügyőrség igazgatóhelyettese, valamint egy további rendőr.

Magas rangú rendőrtiszteket vett őrizetbe a rendőrség, együttműködhettek Kočnerrel!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Letartóztatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi hírszerző egységének egykori igazgatóját, Pavol Vorobjovot. A gyanú szerint Vorobjov több újságírót is átvilágított, köztük a meggyilkolt Ján Kuciakot. A hírről elsőként a nastope.sk portál számolt be.

Vorobjov mellett a rendőrség őrizetbe vette a pénzügyőrség igazgatóhelyettesét, valamint egy további rendőrt.

A hírt az Aktuality.sk-nak egy belügyminisztériumhoz közeli forrása is megerősítette. „Az úgynevezett átvilágításokkal összefüggésben ma letartóztattak három személyt, folyik a nyomozás, ezért további részleteket nem hozhatunk nyilvánosságra” - tette közzé a belügyi tárca.

A Denník N azt írja, a gyanú szerint Vorobjov Norbert Bödör és Marian Kočner utasítására világíthatott át újságírókat, valamint ügyészeket.


A fotó közepén Milan Mihálik és Norbert Bödör (Forrás: SaS/Aktuality.sk)

Vorobjov a pénzügyi hírszerző egység igazgatója volt, ahová Peter Hraško, egykori NAKA-főnök utasítására került. Az újságírók átvilágítása ügyében idén áprilisban indult nyomozás hatáskörrel való visszaélés és személyes adatok illetéktelen felhasználása miatt.

Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány márciusban tett vallomást az ügyben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA), mivel Vorobjov azt állította, hogy Gašpar 2017-ben utasítást adott Kuciak átvilágítására. Vorobjov állítását Gašpar hamisnak nevezte, szerinte az átvilágítás a Rybanič-üggyel függött össze.

Korábban Jozef Rajtár (SaS) képviselő tett feljelentést azzal a gyanúval, hogy Gašpar vagy Vorobjov az átvilágításokkal kapcsolatos vallomásával félrevezeti a nyilvánosságot, Gašpar vallomásában nem ülnek a dátumok, mivel a Rybanič-ügyet a szóban forgó átvilágítások előtt lezárták.

TASR/aktuality.sk/Denník N/para