Magas sugárzást mértek a csernobili atomerőműben

2021. május 12. - 13:02 | Tech

Az ukrán szakemberek szerint az egykori atomerőmű egyik alagsori helyiségében kiugróan magas a sugárzás szintje, ezért már azon dolgoznak, hogy valahogyan lecsökkentsék a neutronok számát – írja a HVGScience és az IFLScience  alapján.

Magas sugárzást mértek a csernobili atomerőműben
Fotó: Sciencemag

35 évvel a csernobili atomkatasztrófa után nemrég szokatlanul magas neutronszintet mértek, ami arra utal, hogy ismét beindult a maghasadás.

Neil Hyatt, a brit Sheffieldi Egyetem atomtudósa szerint az egészet úgy kell elképzelni, mint egy parázst a kerti grillező közepén. Az 1986-os katasztrófa idején a reaktor magjának nagy része megolvadt, majd elárasztotta az alagsort, ahol végül az urán lehűlt és megkeményedett.

A sugárzás szintje az elmúlt években viszonylag stabil maradt, ám

a szakemberek azt figyelték meg, hogy egy kiadós esőzés után jelentősen megugrik a neutronok száma. Annak ellenére ugyanis, hogy sérült blokk fölé betonszarkofágot építettek, az eső beszivárog a kényes területre.

Mivel a víz lelassítja a neutronokat, megnő az ütközés, ezzel pedig a maghasadás esélye.

A kutatók szerint a jelenség aggasztó, és szorosan figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor nem valószínű, hogy egy újabb katasztrófa következik be. A szakértők azt tervezik, hogy a megszilárdult anyagba lyukat fúrnak, majd bór rudakat helyeznek bele, hogy ezzel csökkentsék a szabadon mozgó neutronok számát.

viaHVG