Magasabb gyermekgondozási segélyre számíthatnak a kisgyermekes szülők

2018. április 4. - 10:45 | Belföld

A kormány legújabb szociális csomagjának egyik pontja a gyermekgondozási segély (gyes) emelése.

Magasabb gyermekgondozási segélyre számíthatnak a kisgyermekes szülők
Fotó: TASR - illusztráció

A parlament két héten belül dönthet a gyes emeléséről szóló javaslatról. A gyermekgondozási segély jelenleg 214 euró 70 cent.

„Jelentősebb változást szeretnénk elérni a tavalyi évhez képest, amikor 10 euróval sikerült emelnünk a támogatás összegét” – nyilatkozta Michal Stuška, a munkaügyi minisztérium szóvivője, azt azonban egyelőre nem pontosította, hogy mennyivel emelkedhet a támogatás.

A munkaügyi minisztérium is elismeri, hogy a legnagyobb problémát az anyasági pótlék és a gyes közti különbség jelenti. A szóvivő hozzátette, a tárca szeretné elérni, hogy a segély elérje legalább a 280 eurót.

Egyelőre kérdéses, hogy a koalíciós partnerek elfogadják-e a munkaügyi tárca módosítási javaslatát, a minisztérium azonban kitart a segély emelésének fontossága mellett.

A pénzügyminisztérium már egy ideje azt javasolja a munkaügyi tárcának, hogy a jelenlegi három évről két és félre csökkentsék a szülői szabadság idejét. „Tény, hogy sok olyan nő van, akik korábban munkába állnának. A munkaügyi piacról pedig éppen a fiatal szakképzett munkaerők hiányoznak” – tette hozzá Stuška.

A gyermekgondozási segélyt a jelenlegi törvények alapján a gyermek harmadik életévének betöltéséig, egészségkárosult esetében hatéves korig kapják a szülők.


(noviny.sk)