Magasabb hozzájárulást kérnek a fogorvosok a VŠZP-től – ha nem kapják meg, a páciensek fázhatnak rá

2018. november 28. - 14:47 | Belföld

Jelentős változásnak számít, hogy januártól tilos amalgám fogtömést alkalmazni Szlovákiában.

Magasabb hozzájárulást kérnek a fogorvosok a VŠZP-től – ha nem kapják meg, a páciensek fázhatnak rá
Fotó: Pixabay - illusztráció

A fogorvosok szövetsége magasabb összegű hozzájárulást követel az Általános Egészségbiztosítótól (VŠZP). Amennyiben a fogorvosok szövetsége nem jár sikerrel, januártól emelkedhet a fogorvosi szolgáltatások ára.

„A fogorvosok tárgyalásán megegyeztünk, hogy emelést kérünk a biztosítótól. 10 százalékkal többet akarunk” – nyilatkozta a Szlovákiai Fogorvosok Szövetségének elnöke, Igor Moravčík.

A fogorvosok azzal érvelnek, hogy sokan vannak olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak a drága fogorvosi kezeléseket, ezért miattuk is fontos, hogy a biztosító megemelje a hozzájárulás összegét.

„A háromezer fogorvosból megközelítőleg kétezernek van érvényes szerződése biztosítókkal” – tette hozzá Moravčík, aki szerint több fogorvos kötne velük szerződést, ha megemelnék a hozzájárulás összegét.

A fogorvosok felhívták a figyelmet, hogy januártól nem alkalmazhatják a fogtömések olcsóbb alternatíváját, az amalgámot. „Más anyaggal pótoljuk, ez azonban drágább, és amennyiben nem tudunk megegyezni a biztosítókkal, bele kell számítanunk a páciens költségeibe” – figyelmeztetett a szövetség elnöke.

„Az Általános Egészségbiztosító és az orvosok szövetségének megegyezésébe nem avatkozunk bele” – közölte az egészségügyi minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová, szerinte azonban a szolgáltatások árának emeléséről még korai beszélni, hiszen az egészségügyi tárcára vonatkozó költségvetést még nem fogadták el.

„Még nem zárultak le a szövetséggel folytatott tárgyalások, minden a pénzügyi forrásoktól függ” – nyilatkozta a VŠZP szóvivője, Martina Ostatníková.


(noviny.sk)