Magassága kétharmadát elveszítette a kitörésével cunamit okozó indonéziai Anak Krakatau vulkán

2019. január 2. - 12:31 | Tech

Magassága kétharmadát elveszítette a kitörésével cunamit okozó Anak Krakatau indonéz vulkán. A december 22-én történt természeti katasztrófa több száz halálos áldozatot követelt.

Magassága kétharmadát elveszítette a kitörésével cunamit okozó indonéziai Anak Krakatau vulkán
Fotó: AP

Az Anak Karakatau kráterének egy része a kitörés után összeomlott és az óceánba csúszott, ez okozott szökőárt.

Az indonéz vulkanológiai hatóság közleménye szerint a vulkán magassága kétharmadát veszítette el: korábban 338 méter magas volt, mostanra viszont csak 110 méteres. A becslések szerint 150-180 millió köbméter anyagot veszíthetett, amikor nagy tömegű szikla és por csúszott bele lassan az óceánban a kitöréssorozat hatására.

"Az Anak Krakatau sokkal alacsonyabb, általában látható volt a csúcsa a megfigyelőállásokból, most azonban már nem"

- mondta el egy helyi szakértő, Wawan Irawan.

Krakatau szigetét 1883-ban a valaha feljegyzett legnagyobb vulkánkitörés gyakorlatilag megsemmisítette. A pusztító detonáció ereje négyszer nagyobb volt, mint a valaha felrobbantott legerősebb nukleáris fegyver. Legalább 36 ezer ember halálát okozta. A sziget helyén évtizedekkel később 1928 körül emelkedett ki a tengerből az Anak Krakatau, amely helyi nyelven azt jelenti: Krakatau gyermeke.

Indonéziában gyakoriak a természeti katasztrófák, tavaly 2564 különböző jellegű katasztrófában több mint 3 ezer ember halt meg és több mint 10 millióan vesztették el otthonukat.

(MTI)

Címkék: cunami, vulkán, Indonézia