Magyar állami kitüntetéseket adtak át Dunaszerdahelyen

2018. március 15. - 12:08 | Régió

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Magyarország pozsonyi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete adta át az Áder János által odaítélt kitüntetéseket a dunaszerdahelyi MOL Arénában.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Dunaszerdahelyen
Grendel Lajos (balról) és Pető Tibor (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További fotókért kattints!

Az esemény felvezetőjében közölték, hogy a szlovákiai magyar közélet és kultúra azon személyiségei részesülnek elismerésben ezen a napon, akik évtizedek óta a magyar közösség megmaradása érdekében munkálkodnak.

Pető Tibor meghatalmazott nagykövet beszédében kifejtette, megtiszteltetés Dunaszerdahelyen ünnepelni, mert „a csallóközieknek közvetlen élményük volt az 1848-as és 18489-es eseményekben azzal, hogy követhették, mi történik Pozsonyban, mit mond Kossuth, Széchenyi az Országgyűlésben”.

„A kezdetektől csatlakoztak az eszmékhez, a forradalomhoz, amely annak érdekében szerveződött, hogy megszűnjön az a világ, amikor ember és ember között származása alapján különbséget tesznek, vagy amikor a többség valaki feudumának földjén kénytelen dolgozni, a világ, amikor nincs jogegyenlőség, és kialakuljon egy modern polgári társadalom” – folytatta. Pető szerint a forradalom üzenete a jövő számára, hogy „semmi olyan kezdeményezés nem vezethet sikerre, amelynek nincs meg a kellő támogatása”.

Közölte azt is, azért választották a stadiont a díj átadására, hogy a kitüntetettek közösségük előtt vehessék át az elismerést.

Szigeti László

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét ítélte oda Áder János Szigeti László korábbi szlovák oktatásügyi miniszternek, az MKP elnökségi tagja részére, mégpedig „a szlovákiai magyarság identitástudatának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzését szolgáló aktív politikai és közéleti szerepvállalása elismeréseként”. A kitüntetett rövid beszédében elmondta, elsőként a pozsonyi malomvölgyi kollégium folyósófelügyelőjeként került szembe az érdekek védelmével. Kiemelte, tele van erővel és energiával, és amit eddig tett, azt a jövőben is folytatja.

Az egyetemes magyarság huszadik századi sorsát és a felföldi magyarság történetét, útkeresését eredeti, a fájdalmas valóságot gyakran szeretetteljes iróniával ábrázoló regényei elismeréseként ugyancsak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetésben részesült Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki betegsége okán csak röviden megköszönte az elismerést.

Öllös László

Öllös László politológusnak, filozófusnak, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnökének, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem docensének „a szlovákiai magyar tudományos és közéletet egyaránt gazdasító sokrétű tevékenysége, valamint a helyi magyarság identitástudatának megerősítését szolgáló oktatói munkája elismeréseként” a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Áder János. „Jól esik, ha odafigyelnek az emberre, függetlenül attól, hogy az ember nem ezért teszi, amit tesz, sem a kitüntetés előtt, sem utána, viszont ha megbecsülik a munkáját, az erőt ad. Azt hiszem ez arra szólít fel, hogy amit eddig tettem, azt ezután még elszántabban tegyem” – fogalmazott köszönőbeszédében.

Jókai Tibor és Pető Tibor

A felvidéki magyar oktatás fejlesztése, valamint a kárpát-medencei pedagógusszövetségek közti összefogás megerősítése érdekében tett erőfeszítéseiért a Magyar Arany Érdemkereszt elismerésében részesítették Jókai Tibort, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét. Jókai meghatottan közölte, a díj az egész pedagógusszövetségnek szól. „Ezzel nem áll meg az idő, holnaptól minden visszakerül a régi kerékvágásba, dolgozunk a közért, és közösen a szlovákiai magyar oktatásért, a felnövekvő magyar generációért” – húzta alá.

Huszár László

Végezetül ugyancsak a Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta a magyar államfő Huszár Lászlónak, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójának „a felvidéki magyarság identitásának és hagyományainak megőrzését elkötelezetten szolgáló kultúraszervező tevékenységéért”. Huszár beszédében leszögezte, hogy a népdalkörök, citerazenekarok, bábcsoportok, gyermekszínjátszók és mások nélkül bizonyára csak „egy életet élne”. „Hiszen aki egy könyvet olvas az életében, annak egy élete van, aki pedig többet, annak több” – hangsúlyozta.

(SzT)