A magyar asztali citeráról Dunaszerdahelyen

A Csemadok Nagyabonyi Alapszervezete és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet közösen invitálta az érdeklődőket péntek este a dunaszerdahelyi Bacsák utcai Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nagytermébe. Az esten Borsi Ferenc Magyar asztali citeratípusai című könyvének bemutatójára került sor. 

A magyar asztali citeráról Dunaszerdahelyen
Borsi Ferenc (A szerző felvételei)

Az est elején a Hodosi Citerazenekar, illetve a nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes lépett a színre műsorával. Utánuk Huszár László a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója megnyitóbeszédében kiemelte, az elmúlt húsz év alatt nagy változások és fejlődés állt be a citeracsoportoknál, hiszen akik a hetvenes években ezen a hangszeren játszani kezdtek, azok rövid szünet után most felnőttként folytatják.

„Hiszen itt van a Hodosi Citerazenekar, amely a hetvenes évek közepén nyugodjék Patócs Lajos bácsi jóvoltából alakult, vagy ha a nagyabonyi citerásokat és az énekkart nézzük, ott is megvan a folyamat a nagyapa és az unoka között, aki továbbviszi az éneklés hagyományát” – hangsúlyozta Huszár László.

A továbbiakban a Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezetének elnöke, Nagy Tibor kérdezte Borsi Ferencet a könyvéről. A szerző elmondta, tizenöt éves kutatómunka eredménye a kiadvány, mely a magyar asztali citera minden típusát bemutatja színes fotókon és leírásokon keresztül. Állítása szerint a mű egyedülálló, nem született még hasonló a szakirodalomban.

„A jókaiakkal való találkozásom volt a fordulópont, amikor elhatároztam, hogy összegyűjtöm a citeratípusokat, ugyanis ott egy olyan hangszert láttam, amilyet előtte még soha. Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy egyszer ebből összegzést, ha úgy tetszik, könyvet készítek” – mesélte Borsi Ferenc.

A könyv végül mégis megszületett a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet gondozásában a Gyurcsó István könyvek 75. kiadványaként.

Az est zárásaként a naszvadi Sústya citerazenekar és a nagyabonyi citerások játszották el dalaikat.

 

(alsa)