Magyar diplomataautóval szökhetett Magyarországra az elítélt macedón exkormányfő!

Politikai menedékjogot kért Magyarországtól és az országba szökött Nikola Gruevszki, akinek egy hete börtönbe kellett volna vonulnia Macedóniában. Azt azonban továbbra sem tudni biztosan, hogyan jutott el déli szomszédunkhoz - írja albán forrásokra hivatkozva az Index.

Magyar diplomataautóval szökhetett Magyarországra az elítélt macedón exkormányfő!
Nikola Gruevszki (Fotó: AP/TASR)

Gruevszkinek november 8-án kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, a Facebook-oldalán november 13-án viszont azzal jelentkezett be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kér.

Az Index által idézett albán lap az ottani határőrségre hivatkozva pedig arról írt, hogy a nyilvántartásuk alapján november 11-én, vasárnap 19.11-kor Gruevszki átlépte az albán-montenegrói határt egy autóval, ami a rendszáma alapján a tiranai magyar nagykövetségé. Ezt megerősítette a Balkan Insight is, eszerint Gruevszki saját iratait használta határon és valóban magyar nagykövetségi autóval közlekedett.

November 11-én az exminiszterelnök még nem szerepelt az Interpol körözési listáján, csak november 13-tól.

Gulyás Gergely kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfóján korábban arról beszélt, hogy Magyarország nem segítette át Gruevszkit a határon, pontosabban abban, hogy elhagyja Macedóniát. Azt is elmondta, egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Gruevszki, hogy menekültstátuszt kérjen. 

(Index)