Magyar diplomaták miatt késett az EU nyilatkozata, amely az újabb menekülthullámot kockáztató szíriai török beavatkozást ellenezte

2019. október 9. - 22:40 | Külföld

Majdnem egy napot késett a magyar diplomaták ellenkezése miatt az Európai Unió nyilatkozata, amely az újabb menekülthullámot kockáztató szíriai katonai beavatkozást ellenezte.

Magyar diplomaták miatt késett az EU nyilatkozata, amely az újabb menekülthullámot kockáztató szíriai török beavatkozást ellenezte
Fotó: TASR

A luxemburgi külügyminiszter és az Európai Bizottság szerint is rendszeres, hogy Magyarország blokkolja az uniós külpolitikát.

A német Spiegel szerint Magyarország meg akarta vétózni, hogy az Európa Unió figyelmeztesse Recep Tayyip Erdoğan török elnököt és kormányát a szíriai invázió következményei miatt. A közös deklaráció végül megszületett este fél nyolc előtt. 

Az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője aztán elmondta, hogy Magyarország vétózott reggel, de délután folytatódtak a megbeszélések, és miután a helyzet súlyosabb lett, megszületett a közös deklaráció, amit nemrég egyhangúlag elfogadtak.

A végül szerda este kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg.

Jean Asselbornot, Luxemburg külügyminisztere szerint nem lehet tartani azt a helyzetet, hogy "Magyarország minden egyes alkalommal blokkolja az Európai Uniót". 

VIAIndex