A magyar és a szlovák lakosság szerint is rossz irányba mennek a dolgok az országban, az oltásokat pedig mindkét kormány rosszul kezelte

2021. szeptember 10. - 17:16 | Belföld

Mind a magyar, mind a szlovák lakosság elégedetlen az országukban lévő helyzettel, a túlnyomó többség szerint pedig az uniós pénzeket pedig csak azok kaphatnák meg, akik betartják a jogállami kereteket. A járványkezelésben is leszerepelt mindkét ország kormánya a lakosság szerint.

A magyar és a szlovák lakosság szerint is rossz irányba mennek a dolgok az országban, az oltásokat pedig mindkét kormány rosszul kezelte
Fotó: MTI

Pesszimista az országa és az unió fejlődési irányával kapcsolatban Szlovákia és Magyarország lakossága is, derül ki az Eurobarometer uniós felmérés most közölt eredményei szerint.

A szlovák lakosság kritikusabb mind saját kormánya, mind az unió vezetésével szemben, mint a magyar, de mindkét országban sokkal elégedetlenebbek saját kormányukkal, mint az unió vezetésével.

Rossz irányba haladnak a dolgok

Szlovákiában a megkérdezettek 66 százaléka szerint rossz irányba haladunk, mindössze 17 százaléknyian elégedettek a jelenlegi helyzettel. Az unió fejlődési irányával szemben is kétségekkel viseltetik a szlovák lakosság 52 százaléka, vagyis sokkal pesszimistább, mint az unió egésze, amelynek 37 százaléka tartja rossznak a fejlődés arányát.

Szlovákia:

Magyarországon is nagyon elégedetlen a lakosság nagy része a dolgok alakulásával: 64 százaléknyian látják rossznak a helyzetet, és mindössze 15 százalék bizakodó. Az unióval szemben azonban kevésbé kritikus a lakosság, mint Szlovákiában: „csak” 32 százalék szerint halad az EU rossz irányba.

Magyarország:

Fontos a jogállam és a demokrácia

A jogállam megőrzését viszont nagyon hasonlóan látja mindkét ország lakossága – és ebben csaknem az EU lakossága hasonlóan vélekedik:

Szlovákiában 74, Magyarországon viszont 77 százalék véli úgy, hogy csak annak a tagállamnak kellene uniós forrás biztosítani, amelynek kormánya érvényesíti a jogállam és a demokrácia elveit.

Az unió teljes lakosságának ennél kicsivel több, 81 százaléka van ezen a véleményen.

Szlovákia:

Magyarország:

A szlovák lakosság elutasítóbb az oltásokkal szemben, mint a magyar

A szlovák kormány a hazai lakosság szerint nagyon elszúrta az COVID 19 elleni oltások levezénylését: mindössze 2 százalék mondta azt, hogy nagyon elégedett, 22 százalék inkább elégedett, viszont 73 százalék inkább vagy teljesen elégedetlen. A magyarországi lakosság pozitívabban vélekedik saját kormányáról, de ez is csak 30 százalékos elégedettséget jelent, az elégedetlenek aránya pedig 57 százalék.

Szlovákia:

Magyarország:

Az unió oltási stratégiáját mindkét országban jobbnak értékelik saját kormányuk stratégiájánál: a szlovák lakosság 40, a magyarnak pedig 49 százaléka szerint jól kezelte az unió a COVID-oltásokat.

Az Eurbarometer is megmutatta azonban, ami az egyes országok átoltottságából is látható, hogy Szlovákia lakossága elutasítóbb a vakcinákkal szemben, mint a magyar lakosság.

A szlovák lakosságnak mindössze 44 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy mindenkinek be kellene oltatnia magát, mivel ez állampolgári kötelesség, míg Magyarországon ez az arány 48 százalék, az unióban pedig 67.

Szlovákia:

Magyarország:

- lpj -