Magyar filmrendezők vonták meg filmjeik vetítési jogát a Moszkvai Filmfesztiváltól, mert elutasítják Oroszország ukrajnai öldöklését

2022. július 22. - 14:22 | Kultúra

Laky Dóra és Erkel Bálint filmrendező is visszaléptette a Moszkvai Filmfesztivál programjába beválogatott rövidfilmjét, mert nem értenek egyet azzal a pusztítással, amit Oroszország Ukrajna ellen követ el – írja a magyar.film.hu.

Magyar filmrendezők vonták meg filmjeik vetítési jogát a Moszkvai Filmfesztiváltól, mert elutasítják Oroszország ukrajnai öldöklését
Végh Péter, a háttérben Anderla Dávid, Góczán Márk és Nagypál László (Lázadás)

Laky Dóra a Metropolitan Egyetem hallgatója, A biciklidet itt hagytad című diplomafilmje kapott meghívást a Moszkvai Filmfesztivál versenyen kívüli programjába, ahonnan a film rendezője a film Facebook oldalán tett közleményben bejelentette, hogy visszalép.

A film más kisebb amerikai fesztiválokon eredményesen szerepelt, elhozta a Legjobb Színésznő (Piti Emőke, LA Indies), a Legjobb Operatőr (Márton Balázs HCA, Venice Shorts), a Legjobb Rendező (Laky Dóra LA Indies) és a Legjobb Rövidfilm díjait is (LA Indies).

Ugyanígy letiltotta Lázadás című rövidfilmje vetítését. A rendező szintén a Facebookon indokolta meg döntését :

"Egy több hónapos szelekciós folyamatot követően a Lázadás című filmünket beválogatták a 44. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál programjába, mely az egyik legrégebbi az ilyen fesztiválok között, és melynek zsűrijét egykor Sergei Eisenstein, a legendás filmrendező vezette. Mindeközben Oroszország egy barbár háborút indított Ukrajna ellen, terrorista támadásokat vezényelve a civil lakosság ellen; egy háborút, melyet számos formában támogatott Magyarország aktuális kormánya, és nagy valószínűséggel a Moszkvai Filmfesztivál Putyinnal szimpatizáló elnöke is.

A filmünk arról beszél, hogy ki kell tartanunk az elnyomással szemben akkor is, ha az utolsó megmaradt eszközünk a méltóságunk megőrzése és kínzóink arcon röhögése. A fenti okok miatt úgy döntöttem, hogy visszavonom a Lázadás vetítési jogait a 44. Moszkvai Filmfesztiváltól. Szabadságot Ukrajnának, szabadságot Magyarországnak!"

VIAmagyar.film.hu