Magyar gyerek ne kényszerüljön szlovák iskolába, erről tárgyalt Sólymos Pozsonyban

2020. június 25. - 17:04 | Belföld

Juraj Droba, Pozsony megye elnöke és Sólymos László, a Híd vezetője a nemzetiségi oktatás helyzetének javításáról és a magyar tanítási nyelvű középiskolák kapcsán felmerült helyhiány megoldásáról tárgyalt. Ez az a téma, aminek kapcsán némi vita bontakozott ki a Híd és az oktatási tárca között. Míg Sólymosék szerint mintegy 1400 végzős magyar alapiskolás maradhat magyar középiskola nélkül, addig a szaktárca jelezte, a hazai magyar diákok a középiskolákban tovább folytathatják anyanyelvükön tanulmányaikat. 

Magyar gyerek ne kényszerüljön szlovák iskolába, erről tárgyalt Sólymos Pozsonyban

„A nemzetiségi iskolák sajátos helyzete abból adódik, hogy eleve kevés ilyen oktatási intézmény van Szlovákiában, ezért a magyar kilencedikesek számára az adott megyén belül gyakran nincs más alternatíva. Ezért szükséges, hogy már az elsősök számára kijelölt helyek odaítélésekor külön elbírálás alá essenek." Ezért a szerdai tárgyalást követően Sólymos további megyei szintű találkozókat kezdeményez“. Értesüléseink szerint a hidasok ezzel a szakpolitikai kérdéssel megszólították Nagyszombat és Nyitra megye vezetőjét is.

"Pozsony megyében évszázadok óta élünk együtt békésen, s ez minden megye számára példaértékű. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy anyanyelvén tanulhasson, s nekünk kötelességünk, hogy ezt mindenki számára lehetővé is tegyük. Ezért tartom indokoltnak, hogy a nemzetiségi iskolák más elbírálás alá essenek, "- hangsúlyozta az SaS-es színekben politizáló Juraj Droba. Mint ismeretes, a parlamenti választások után a Richard Sulík vezette párt kapta meg az oktatási tárcát.

Droba és Sólymos a szerdai találkozón abban állapodtak meg, hogy a fővárosi megye a jövőben külön elbírálás alá vonja a nemzetiségi iskolákat. A két magyar tanítási nyelvű középiskolában az elsősök keretszámait az adott tanévben várható maximális jelentkezők alapján szabja meg. Sólymos és Droba szerint ennek a rendszerszintű intézkedésnek köszönhetően egyetlen magyar tanítási nyelvű alapiskolából érkező kilencedikes tanulót sem kell majd helyhiány miatt elutasítani. Pozsony megye ebben a folyamatban a kisebbségügyi kormánybiztos együttműködésére is számot tart.

(para/sp)