Magyar história: Az ötpárti tanácskozáson semmiben nem egyeztek meg

2019. október 25. - 19:34 | Belföld

Semmiről nem döntöttek az MKP által összehívott ötpárti egyeztetésen, ahol a házigazda szerepét betöltő párt asztalhoz ült a Híd, a Magyar Fórum, az MKDSZ és az Összefogás. A jövő hét elején folytatják a tanácskozást.

Magyar história: Az ötpárti tanácskozáson semmiben nem egyeztek meg
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A pártok több kérdéskört is kinyitottak, de pontot nem tettek az egyik végére sem. Simon Zsolt portálunknak azt nyilatkozta, hogy:

"A Magyar Fórumnak baja van a Híddal, mivel a Híd Robert Fico partnere, s ugyanolyan értékrendet képvisel. A Magyar Fórum pedig a kormányváltásban érdekelt"

Mint ismeretes, bár az MKP Országos Tanácsa október közepén úgy döntött, hogy a két meghatározó párt, az MKP és a Híd közösen létrehoz egy választási pártot az MKDSZ segítségével, megteremtve az alapját a további pártokkal való együttműködésnek. Ezt kedden éjjel elutasította az MKP vezetősége.

Az MKP sajtónyilatkozatot adott ki az egyeztetés után, melyben többek között az áll, hogy a párt az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekszik, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét. A cél pedig az, hogy a Smer, az SNS és az ĽSNS ne legyen a következő kormány tagja.

A Híd képviselői portálunknak jelezték, azért ültek tárgyalóasztalhoz, mert nem szeretnék kockáztatni a kisebbségek és a régiók képviseletének a biztosítását. A mai ötpárti egyeztetésre nem feltételekkel érkeztek, meghallgatták a többi politikai szubjektum álláspontját, és továbbra is azt gondolják, hogy a széleskörű együttműködés szilárd alapját a parlamenti Híd és a régiókban erős MKP megállapodásának kell képeznie. "A jövő héten adunk még egy esélyt ezeknek a tárgyalásoknak" – nyilatkozta Ravasz Ábel, majd hozzátette, hogy a 24. órában járunk, s ezt mindannyiunknak tudatosítanunk kell. "Ha nem a megoldást keressük, ha újabb akadályokat állítunk, valóban veszélybe sodorjuk a magyar érdekképviseletet." - jegyezte meg a Híd alelnöke.

Az Összefogás örömmel nyugtázta, hogy" többhetes külön egyeztetések után sikerült az összes félnek egy asztalhoz ülnie, és a közös magyar lista állításáról tárgyalnia." Ezen a fórumon Mózes Szabolcsék elmondták prioritásaikat, "amelyek nélkül egy magyar lista nem lehet sikeres a választásokon. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kormányváltás, a maffiaállamot építő Smer, valamint az SNS és a Kotleba-párt kizárása a leendő koalíciós partnerek sorából, a magyar ügyek hatékony és őszinte képviselete, valamint a személyi önreflexió."

-para-