A magyar kormány adott kampányfegyvert az MKP kezébe

Kétnapos látogatáson járt Szlovákiában a magyar Országgyűlés Nemzeti összetarozás bizottsága.

A magyar kormány adott kampányfegyvert az MKP kezébe
Menyhárt József MKP-elnök, Pánczél Károly, a magyar országgyűlési bizottság elnöke, és Berényi József Nagyszombat megyei alelnök (Fotók: Paraméter)

A Nemzeti összetarozás bizottsága évente kétszer látogat Magyarország határain túlra, ezúttal két napra Szlovákiába érkeztek. Szerdán Nyitra megye településeit - Párkányt, Muzslát, Érsekújvárt, Komáromot - keresték fel, a csütörtöki napot pedig a Csallóközben - konkrétan Nyárasdon, Bősön és Dunaszerdahelyen töltötték.

A csallóközi kirándulást egy sajtótájékoztató zárta, melyre a dunaszerdahelyi városházán került sor. Az esemény résztvevői - Menyhárt József MKP-elnök, Berényi József MKP-s megyeelnökjelölt, és Pánczél Károly, a magyar országgyűlési bizottság elnöke - főleg a Magyar Közösség Pártjának Nagyszombat megyei érdemeiről beszéltek, így a sajtótájékoztató inkább afféle kampányindítóként hatott a november 4-i megyei választások előtt.

"Az MKP nem csupán egy délibábos magyarságmegtartásban, hanem egy gazdasági alapokon nyugvó, erős közösségben gondolkodik" - jelentette ki Menyhárt József MKP-elnök.

A bizottság elnöke, a fideszes Pánczél Károly nem kertelt, közölte: a közelgő megyei választások apropóján látogattak Szlovákiába.

"Nyitra és Nagyszombat megye az, ahol a megyei választásokon jó esélyünk van arra, hogy az MKP mint a felvidéki magyarság képviselője jól szerepeljen" - nyilatkozta Pánczél Károly, majd rátért arra is, miként segíti a magyar kormány az MKP kampányát.

"Jó eszköz van az MKP kezében arra, hogy eljusson a magyar közösségekhez, vállalkozókhoz, a magyar választókhoz, a magyar emberekhez. (...) Az egyik a magyar kormány által elindított Kárpát-medencei óvodai program, a másik pedig a Kárpát-medencei gazdaságélénkítő program"

- mondta Pánczél, majd az időzítés miértjét alig titkolva hozzátette: mindkét program bejelentése az elmúlt napokban-hetekben, a megyei kampány kezdetén történt.

A bizottsági elnök ismertette: 58 szlovákiai magyar óvoda fog megújulni a közeljövőben, ebből 20 Nagyszombat megyében. Ami a gazdaságélénkítő csomagot illeti, Pánczél várakozásai szerint a jövő év elején már arról számolhatnak be, hogy hány száz, vagy akár hány ezer szlovákiai magyar vállalkozónak nyújtott támogatást az Orbán-kormány.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke - és egyben az MKP megyeelnökjelöltje - is gyorsan a kampány közepébe vágott. Elmondta, hogy a megye új kerékpárutakat épít, egy pályázatnak köszönhetően felújítják a jókai vízimalmot, és hogy egy galántai műszaki szakközépiskolában sikerült újraindítani a magyar tannyelvű oktatást. Berényi eldicsekedett azzal is, hogy múlt héten egy Kodály Zoltán-emléktáblát lepleztek le Nagyszombatban.

"Ez nagy öröm, hiszen kétnyelvű táblát felavatni Nagyszombatban nem mindennapi dolog. Ehhez a szlovák megyei képviselőket meg kellett győzni. (...) Ez mutatja az MKP, és talán mondhatom így, személyem befolyását, súlyát is a megyén belül, hogy ezt el tudtuk érni" - mondta a megyei alelnök.

Végezetül Berényi József jó utat kívánt a magyarországi bizottsági tagoknak, és előre elnézést kért tőlük az út minőségéért, amennyiben hazafelé Medvénél (Dunaszerdahelyi járás) lépik át a határt.

"Szégyen, hogy az az út rossz, de ez nem megyei hatáskör, azt az utat az állam kezeli" - tette hozzá zárásként Berényi József.

(db)