A magyar kormány állítólag szlovák nyomásra visszakozott a külföldi termőföldvásárlástól

2021. október 12. - 13:14 | Belföld

Állítólag mégsem vesz termőföldet Szlovákiában a magyar állam, legalábbis erről tájékoztatta kedden Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Ivan Korčokot. A szlovák külügyminiszter szerint a kérdésről hétfőn tárgyalt Eduard Heger szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő is az esztergomi találkozójukon.

A magyar kormány állítólag szlovák nyomásra visszakozott a külföldi termőföldvásárlástól
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Az egy héttel ezelőtti szlovák-magyar külügyminiszteri találkozón Ivan Korčok szlovák külügyminiszter kifogásolta, hogy Magyarország termőföldet akar vásárolni a szomszédos országokban, köztük Szlovákiában is. Erről még júliusban döntött a magyar kormány azzal, hogy 400 millió euró alaptőkével létrehoznak egy Termőföld Magántőkealap befektetési alapot, amelybe a magyar állam 280 millió euróval száll be.

Az alapot az állami tulajdonú Eximbank hozná létre, de az alapkezelő személyét Szijjártó Péter külügyminiszter nevezheti meg.

Ivan Korčok keddi tájékoztatása szerint a magyar fél meghátrált a szlovák tiltakozásra.

„Röviddel ezelőtt magyar kollégám, Szijjártó Péter tájékoztatott, hogy a magyar kormány a szlovák fél kezdeményezésére úgy döntött, hogy megszünteti a szomszédos országokban való termőföldvásárlásra vonatkozó határozatát"

– tájékoztatott kedden délelőtt Ivan Korčok. "Ezt kértem múlt héten a magyar kollégámmal folytatott tárgyaláson, és megerősíthetem, hogy tegnap erről intenzív tárgyalás folyt miniszterelnöki szinten" - tette hozzá Korčok, aki szerint a magyar kormány lépéséről kedden Orbán Viktor tájékoztatta Eduard Hegert is.

A Termőföld Magántőkealapra vonatkozó legutóbbi nyilvános döntés szeptember 30-i, az azonban nem a megszüntetéséről szól, hanem arról, hogy az alap létrehozása során a külügyminisztert a külügyminisztérium parlamenti államtitkára helyettesíti. A Korčok által ismertetett magyar kormánydöntésről megkérdeztük a magyar felet is, amint választ kapunk, cikkünket bővítjük.

- lpj -